Felderítő repülőgép balesete Máltán

Öt francia határőr lelte halálát a roncsok között a szigetország repülőterén

MH-összeállítás – 2016.10.25. 00:55 –

Lezuhant egy luxemburgi lajstromozású katonai kisrepülőgép a máltai nemzetközi repülőtéren, legalább öt ember meghalt, a máltai kormány szerint francia határőrök utaztak a gépen.

Málta 20161025Lángok és gomolygó füst. Ilyen volt a látvány a tragédia után (Fotó: Reuters - Ed de Gaetano)

A repülő Líbia felé indult, de nem sokkal a felszállás után, helyi idő szerint reggel fél nyolc előtt a kifutópálya közelében a földnek csapódott, és lángba borult. A szigetország nemzetközi repülőterét körülbelül négy órára lezárták.

Egy szemtanú szerint a gép látszólag problémamentes felszállást hajtott végre, emelkedni is kezdett, de hirtelen jobbra dőlt, és egyenesen a földbe fúródott. A balesetet senki sem élte túl. A repülő dupla légcsavaros, Fairchild Metroliner típusú volt, s az Európai Unió határőrizeti ügynöksége, a Frontex bérelte Luxemburgból, és a líbiai Miszrátába tartott. Ezen a típuson a személyzettel együtt legfeljebb tizenkilenc ember utazhat. A Frontex szóvivője, Krzysztof Borowski Varsóban úgy reagált a hírre, hogy a repülőgépet nem a Frontex vezényelte Máltára, később azt is tudatta, hogy az ügynökség egyetlen munkatársa sem érintett a balesetben. A máltai kormány közleményben tudatta, hogy a repülőgépen öt francia határőr utazott, akik felderítő küldetésen vettek részt. A francia határőrség immár öt hónapja végzett megfigyelő repüléseket a térségben, hogy feltérképezzék a kábítószer- és embercsempészek útvonalait.

„Hivatalos információk, videofelvételek és szemtanúk, köztük a máltai fegyveres erők tagjai és hivatásos pilóták beszámolója egyértelműen arra utal, hogy a becsapódás előtt nem történt robbanás a gépen” - tudatta a máltai kormány. A baleset okainak feltárására vizsgálat indult.