Iraki sikerek Moszulnál

Bagdad egyelőre nem kér a török segítségből

MH-összeállítás – 2016.10.24. 01:44 –

Két várost is sikerült felszabadítani a Moszul visszafoglalására irányuló iraki offenzívában a hét végén. A civilek a tűzszünet alatt sem tudtak kijutni a szíriai Aleppóból.
Újabb offenzívát indítottak vasárnap az iraki erők, hogy visszafoglalják az Iszlám Államtól Moszult. A kurd pesmergák két fronton indítottak támadást hajnalban a Moszulhoz közeli Basíkánál, míg az iraki különleges egységek is e város felé nyomultak előre és körbezárták. A híradások később arról számoltak be, hogy az iraki és kurd erőknek sikerült elfoglalniuk a települést. Az iraki szárazföldi erők parancsnoka tegnap arról beszélt, hogy erőik felszabadították a legnagyobb iraki keresztény várost, Hamdaníját is, amelyet két éven át uralt az Iszlám Állam. Ashton Carter amerikai védelmi miniszter eközben Erbílben tárgyalt Maszúd Bárzáni iraki kurd vezetővel, és a basíkai hírek hallatán gratulált a pesmergák rátermettségéhez. A tárcavezető hangsúlyozta, a moszuli offenzívával párhuzamosan el kell indítani a támadást az Iszlám Állam központja, Rakka ellen is.

A város közelében egyébként a török haderő is jelen van egy katonai támaszponton, ahol szunnita és kurd katonákat készítettek fel Moszul bevételére. Binali Yildirim török kormányfő tegnap arról beszélt, hogy a pesmergák kérésére a török tüzérség is lövi az Iszlám Állam állásait Moszul közelében. Carter is javaslatot tett korábban arra, hogy Törökországnak is részt kell vennie a moszuli hadműveletben, ám a végső szó ebben a kérdésben szerinte Bagdadé. Haider al-Abadi iraki kormányfő viszont mereven elutasította az amerikai javaslatot, szerinte nem szorulnak a törökök segítségére, de ha majd kell, akkor kérnek.

A hét végén a szíriai Aleppóban is folytak a harcok. Szombaton véget ért az oroszok által meghirdetett tűzszünet, és nem sikerült kimenekíteni a sebesülteket és a civileket a városból, ugyanis a kialakított humanitárius folyosók nem biztonságosak. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője meggondolatlannak nevezte a Bassár el-Aszad szíriai elnök távozására irányuló követeléseket, s hangsúlyozta: az egész országot fel kell szabadítani a terroristák uralma alól.