Kokaindílerek fekete éve Kolumbiában

MH-összeállítás – 2016.10.24. 01:25 –

Rekordmennyiségű, háromszáz tonna kokaint foglaltak le a hatóságok az idén Kolumbiában, ennek a kábítószerpiaci értéke körülbelül kilencmilliárd dollár - jelentette be Luis Carlos Villegas belügyminiszter szombaton Bogotában.
A latin-amerikai ország történetében ez az első eset, hogy ekkora mennyiséget koboztak el a hatóságok a tiltott szerből. A drogkartellek elleni harc legutóbbi sikerét a hatóságok az ország déli részén, az ecuadori határnál érték el, a tengerpart közelében egy kis tengeralattjáró fedélzetén egy tonna nagy értékű drogra bukkantak. Kolumbia a világ legnagyobb kokaintermelője Peru és Bolívia előtt, még a kormány ellen fellépő gerillacsoportok is kokain-kereskedelemmel foglalkoznak, hogy finanszírozni tudják a hadsereg elleni harcukat.

Ismét rekordokat dönt az ópium­termelés Afganisztánban, ahol az utóbbi húsz esztendőben csak két olyan év volt, amikor a máktermesztésre használt terület nagyobb volt a mostaninál. Az ENSZ a jelenséget összefüggésbe hozza a tálib erők újabb térnyerésével, az iszlám szélsőségesek által felügyelt területeken az ópium, illetve a szer alapanyagainak előállítása elfogadott tevékenység. Afganisztánban állítják elő a legtöbb ópiumot a világon, amelynek nagy részéből heroint gyártanak.