Korlátozzák a SIM-kártyák vásárlását

MH-összeállítás – 2016.10.20. 01:01 –

Egyetértenek abban az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai, hogy a regisztráció nélküli mobiltelefonos SIM-kártyák vásárlását nemzetközi vagy legalábbis európai uniós szinten kellene szabályozni.
A testület tegnapi, zárt ülése után többen arra hívták fel a figyelmet, hogy a szervezett bűnözői körök hiába nem tudnák Magyarországon megvenni a feltöltős, „instant” kártyákat, más európai országokban hozzájuthatnak, így az továbbra is biztonsági kockázat maradna. Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke úgy nyilatkozott, itthon a tömeges használatot korlátozhatja majd az új hazai szabályozás, amely szerint limitált mennyiségű feltöltőkártyát vehetnének a magánszemélyek és a cégek is. Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke közölte, magánszemélyek legfeljebb húsz, míg gazdasági társaságok maximum száz feltöltős SIM-kártyát vásárolhatnának, a bűnözők által már megvásárolt több százezer SIM-kártyát pedig „kitisztáznák”.

Szó esett az úgynevezett Pharaon-ügyről is: sajtóhírek szerint Magyarországon üzletel egy FBI által is körözött és terrorizmus finanszírozásával hírbe hozott szaúdi üzletember, Ghaith Pharaon. Németh úgy véli, nem biztos, hogy ugyanarról a személyről van szó, és kérdés az, kinek az érdeke, hogy „ezt az ügyet ilyen formában terítse a közvélemény számára”.