Vérengzést okozhat Moszul elvesztése

Több ezer menekült érkezett az utóbbi napokban az iszlamisták ellenőrzése alatt álló városból északkelet-szíriai területekre

MH-összeállítás – 2016.10.20. 00:55 –

Az Iszlám Állam iraki fellegvára, Moszul visszahódítása nem jelentené a terrorista szervezet kimúlását, mivel az jobban összpontosíthatna a nyugati országok elleni merényletekre a dpa német hírügynökség szerint.

Moszul 20161020Moszuli menekültek a várostól harminc kilométerre (Fotó: Reuters - Alaa Al-marjani)

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosai öngyilkos merényletekkel és aknavetős támadásokkal próbálják lassítani az iraki hadsereg előrenyomulását a Moszul melletti al-Hamdaníja város közelében. Az iraki kormányerők katonái tegnap nagyjából egy kilométerre voltak az utóbbi településtől. Kedd óta az Iszlám Állam tizenkét öngyilkos merényletet kísérelt meg, de a katonáknak valamennyi esetben sikerült felrobbantaniuk a milicisták gépjárműveit még azelőtt, hogy azok elérték volna a célpontjukat. Az Iszlám Állam aknavetős támadásai kevés veszteséget okoztak. Az utóbbi napokban több ezer menekült érkezett az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló Moszulból az északkelet-szíriai al-Hol város menekülttáborába, ahol viszont nincsenek felkészülve ekkora tömegek fogadására, és a borzasztó körülmények miatt akár járványos megbetegedések is kialakulhatnak – figyelmeztetett szerdán a Save the Children nemzetközi segélyszervezet. Az utóbbi tíz napban ötezer ember érkezett a táborba, és nagyjából további ezren várakoznak az iraki–szíriai határon – mondta Tarik Kadir, a Save the Children munkatársa. A tábor tele van szeméttel, mocsokkal, az ott élő több mint kilencezer ember mindössze tizenhat vécén kénytelen osztozni, és nincs elegendő tiszta ivóvíz. A Nemzetközi Vörös Félhold törökországi szervezete szerint a Moszulra támadó koalíciós erők humanitárius szempontból nem gondolták át megfelelően az offenzívát. Az Egyesült Államok arra számít, hogy az Iszlám Állam durva vegyi fegyvereket is bevet annak érdekében, hogy megpróbálja megakadályozni az iraki kormányerők és szövetségeseik előrenyomulását Moszulnál – jelentette ki kedden egy amerikai tisztviselő, aki egyben azt is mondta, igen korlátozottak az iszlamisták képességei az ilyen fegyverek előállítására. Ugyanakkor a dpa hírügynökség azt írta, hogy Moszul visszahódításával az Iszlám Állam terrorszervezet Irakban katonailag súlyos vereséget szenvedne. Ez azonban nem jelentené a szervezet kimúlását, erőteljesebben összpontosíthatna a merényletekre. A dpa szerint minél nagyobb katonai nyomás alá helyezik az Iszlám Államot Szíriában vagy Irakban, annál inkább arra szorítják, hogy terrorista merényleteket kövessen el más országokban, főként Nyugaton.


Belgium cáfolja, hogy civileket támadtak

Steven Vandeput belga védelmi miniszter cáfolta szerdán azokat az orosz vádakat, amelyek szerint a belga légierő civil célpontokra mért volna légi csapást Szíriában, Aleppó közelében. Az orosz külügyminisztérium egyik szóvivője szerda reggel azt írta Facebook-bejegyzésében, hogy a keddi támadásban hatan meghaltak, négyen pedig megsebesültek. Marija Zaharova a szíriai orosz katonai parancsnokságra hivatkozva azt állította, hogy két belga F–16-os gépet észleltek a térségben, miközben ott szíriai vagy orosz harci repülők nem tartózkodtak. A védelmi miniszter szerint a mostani orosz vádaskodás is része a Kreml taktikájának; Oroszországnak az a célja, hogy feszültséget szítson a koalíción belül. Didier Vanderhasselt belga külügyi szóvivő később arról számolt be, hogy az üggyel kapcsolatban bekéretik a külügyminisztériumba a brüsszeli orosz nagykövetet. (KRL)