Látott halat sütnek a tihanyi hegy tetején

MH-összeállítás – 2016.10.20. 00:18 –

Gardafesztivált tartanak Tihanyban november első hétvégéjén. A látott hal ünnepén halkóstoló, geotúra, utcazene, családi és gyermekprogramok várják az érdeklődőket. Az első ilyen fesztivált 2002-ben szervezték, azóta pedig egyre nagyobb érdeklődés kíséri a programokat.

A garda a Balaton legmélyebb részén, a tihanyi kútnál verődik rajokba a téli vermeléshez, ezért október végén és novemberben már csak ott lehet fogni ezt a jellegzetes formájú, ízletes húsú és szinte csak a Balatonban előforduló halat. A nagy rajokba összeverődő halak vonulását régen a hegy tetejéről jól lehetett látni, ezért a halászok a vízen dolgozó társaikat onnan irányították különböző jelzésekkel a halrajok felé, ebből ered a látott hal elnevezés.

A rendezvény első napján a fesztivál díszvendége, Várpalota város mutatkozik be egy kiállításon, míg szombaton megáldják a halat és az újbort a bencés apátságban. A sok kulturális esemény mellett a fesztivál névadó halát, a gardát a Visszhang-dombon sütik majd a résztvevők szombaton délután. A zárónapon ugyanitt pedig halételek készítésében mérhetik össze tudásukat a konyhaművészetben jártas versenyzők.