„Magyarország mindig szembeszáll a szabadságért, akár túlnyomó erővel szemben is”

A külgazdasági miniszter brit kollégájával emlékezett meg az 1956-os forradalomról Londonban

MH/MTI – 2016.10.19. 20:38 –

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és brit kollégája, Boris Johnson részvételével tartottak nagyszabású megemlékező rendezvényt 1956 közelgő hatvanadik évfordulója alkalmából szerda este Londonban.

tA Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszéde az 1956-os forradalom közelgő hatvanadik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Londonban, a Guildhallban 2016. október 19-én. Mögötte Boris Johnson brit külügyminiszter. MTI Fotó: KKM

Az esemény helyszíne a londoni City központja, a Guildhall volt, ahol a politikai, diplomáciai, üzleti élet és a helyi magyarság több száz meghívott képviselője volt jelen.

Ünnepi beszédében Szijjártó Péter kijelentette: Magyarország mindig harcba szállt szabadságáért és önrendelkezéséért, akár szélsőséges túlerővel szemben is. Elég egy pillantást vetni Magyarország történelmére annak megállapítására, hogy a magyar nép a szabadságharcosok népe. Egyöntetűen bebizonyosodott 1956-ban az is, hogy a diktatúra Magyarországon nem tud gyökeret verni - tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint 1956 volt az első lépés 1990 felé, amikor a magyar nép végre visszanyerhette szabadságát, és elfoglalhatta régóta megérdemelt helyét az európai nemzetek közösségében.