Tuzson Bence: Négy ponton módosul az alkotmány

„Az alkotmánymódosítás mellett a harcot meg kell vívni brüsszeli fronton is”

MH/MTI – 2016.10.06. 09:44 –

Előreláthatólag négy ponton módosul az alaptörvény, a népszavazás eredményét fordítják le a jog nyelvére - közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az M1-en csütörtök reggel.

Tuzson Bence elmondta: a népszavazás eredményének lényegét, értelmét kívánják átültetni az alaptörvénybe, az identitás, a terület, a népesség, az államszervezet védelmének megerősítése által. Hozzátette: fontosnak tartják, hogy a módosítás egységben legyen az uniós joggal. Arra a felvetésre, hogy a Lehet Más a Politika szerint az alkotmánymódosítás nem jelent megoldást a migrációra, az államtitkár azt mondta: egyetlen eszköz sosem jelent teljes megoldást egy problémára. Az alkotmánymódosítás mellett a harcot meg kell vívni brüsszeli fronton is, valamint "a gyakorlati élet frontján", vagyis a határokon, illetve annak megakadályozásával, hogy más országok Magyarországra küldjenek embereket - mondta.

Tuzson Bence a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról is beszélt, hogy az unióhoz csatlakozáskor az ország szuverenitásának gyakorlását néhány kis területen átadta Magyarország az EU-nak. Ez azonban nem korlátlan, és Magyarország egyebek mellett azt az alapvető jogot sem adta át, hogy "meghatározzuk, kivel éljünk együtt". Van egy olyan korlát is - amit például a német alkotmánybíróság is kimondott -, amely szerint az állam szuverenitásának gyakorlását alapvető kérdésekben az unió nem korlátozhatja - emelte ki.

Brüsszel szerint Magyarország csak a jövőbeni intézkedésekről szavazott
A menekültek áthelyezéséről szóló uniós tanácsi döntés elsősorban a szolidaritásról szól, a magyarországi, kötelező kvótákról tartott népszavazás pedig jövőbeni intézkedésekre vonatkozott - közölte Alexander Winterstein, az Európai Bizottság szóvivője a testület szokásos, déli sajtótájékoztatóján csütörtökön.  Winterstein szerint a szolidaritás fogalmát konkrét szabályokba foglalta a tanács és meghatározta, hogy mit jelent a menekültek áthelyezése. A menekültválság átfogó problémájára teljes körű csomagot készített, amelynek része például a közös uniós határ- és parti őrség is, amely éppen csütörtökön kezdte meg működését a bolgár-török határszakaszon.