Példátlan fejlődés előtt Zala megye

Széles Gábor a Békemenet kapcsán visszautasította a baloldali vádakat

Baranya Róbert – 2014.10.07. 05:03 –

A zalai térséget csak akkor lehet kiemelni, ha komoly reptérbázissal rendelkezik – jelentette ki Széles Gábor nagyvállalkozó, akivel Papp Gábor, Hévíz polgármestere beszélgetett tegnap este a település Közéleti Kávéház elnevezésű rendezvényén.

03-o-forumSzéles Gábor és Papp Gábor (Fotó: Hegedüs Róbert)
Széles elmondta, pénteken kötötték meg az adásvételi szerződést a sármelléki reptér eszközállományának megvételére, s ezen a héten ki is fizetik a teljes vételárat. A nagyvállalkozó kiemelte az itteni települések összefogását, ami példátlan fejlődést hozhat a térségnek. Reményét fejezte ki, hogy a kormányzat mintamegyeként fog a térségre tekinteni, és a megyei fejlesztési terv minél előbb a kabinet elé kerül.

Széles Gábor elmesélte, hogyan vette meg a Videotont 1991-ben, hatalmas kockázat mellett. Hatezer munkása volt a cégnek, akik nem tudtak dolgozni, hiszen a vállalat felszámolás alatt állt. „Mi új stratégiát találtunk ki, és megfordítottuk a vállalat sorsát, de két-három évig iszonyatos küzdelmet folytattunk – fogalmazott a nagyvállalkozó. – Majd megindult a kibontakozás, ma már kilencezer embert foglalkoztatunk, így elmondhatom, hogy magánvállalkozóként én vagyok a legnagyobb foglalkoztató.”

Lapunk és az Echo Tv tulajdonosa röviden beszélt arról is, hogyan kapcsolódott be a politikába a rendszerváltoztatás idején, csatlakozva az MDF-hez. „Az ellenzék pillanatok alatt megtalált engem” – fogalmazott, kitérve arra, hogy három évig volt a párt országos elnökségének tagja.

Széles Gábor elmondta, a jobboldal 2002-es választási kudarca után döntött úgy, hogy saját médiacéget hoz létre, mert fel akart lépni a baloldali médiatúlsúllyal szemben. „Az évek során a Magyar Hírlap és az Echo Tv a jobboldal meghatározó zászlóshajójává vált, amit a Békemenet sikere is bizonyít” – jelentette ki a nagyvállalkozó. A Békemenetek kapcsán határozottan visszautasította azokat a baloldali vádakat, hogy a demonstráció résztvevőit buszokkal utaztatták Budapestre. Elsősorban a fővárosból és annak környékéről érkeztek a résztvevők, „a legtöbb embert éppen a liberális Budapest adta a Békemenetnek” – hangsúlyozta Széles. A nagyvállalkozó a médiafejlesztései kapcsán kiemelte a lap online fejlesztését és a külhoni magyarok megszólítását.

Légitársaságot is alapítana Széles Gábor
Akár új légitársaság megalapításával vagy letelepítésével, illetve 140-150 millió eurós beruházással tervezi fejleszteni a sármelléki repülőteret Széles Gábor.
A nagyvállalkozó az MTI-nek nyiltakozva megerősítette: a sármelléki repülőtér eszközeinek vételárát, 703 millió forintot még ezen a héten kifizeti. "Bízom benne, hogy a jelenlegi üzemeltető Hévíz, valamint a területet birtokló Sármellék és Zalavár önkormányzatával is kiválóan együtt tudunk működni a jövőben" - fogalmazott Széles Gábor. Ehhez számít a hévízi önkormányzat további részvételére, illetve bevonná a területet birtokló két önkormányzatot is a működtetésbe.
A nagyvállalkozó kitért arra is, hogy saját cégével egy 200 hektáros területen, viszonylag gyorsan olyan repülőtéri szolgáltató létesítmények és cégek megjelenésére számít, amelyek repülőgépek javításával, tárolásával vagy a teherszállítással foglalkoznak, emellett célja az, hogy a mostani működés veszteségét minél hamarabb csökkenteni lehessen. Ehhez szeretné elérni, hogy a Liszt Ferenc Repülőtérhez hasonlóan az állam vállalja át Sármelléken és Debrecenben is a közfeladatok (így az őrzés, útlevélellenőrzés, vámolás) költségeit, ami más nemzetközi repterek esetében is gyakorlat külföldön.
Széles Gábor szeretné, ha a sármelléki első osztályú repülőtérré válna, s ehhez 140-150 millió eurós beruházást tervez a szükséges szolgáltató és javító háttér kialakításával, illetve egy újonnan létrehozott vagy ide telepített légitársasággal.
A légi árufuvarozásnak is nagy jövője van, de ehhez megfelelő közúti csatlakozás is kell. Sármellék esetében a 76-os főút M7-es autópályáig tartó szakaszának fejlesztését szorgalmazza - közölte Széles Gábor.