Mecénások a néprajzosokért

Tartható lesz a városligeti új múzeumépület 2019. augusztusi átadásának határideje a főigazgató szerint

Pálffy Lajos – 2016.09.15. 01:22 –

Valóban elkészülhet a Néprajzi Mú­zeum leendő városligeti új épülete 2019 augusztusára, de az állandó kiállítás csak később nyílhat meg – közölte tegnap Kemecsi Lajos főigazgató. Beszélt a megújult honlapjukról és egyre bővülő digitális gyűjteményükről, valamint a múzeum közeljövőbeni projektjeiről, így a World Press Photo tárlatról, valamint a mecénások szerepéről is, amelynek köszönhetően két különleges tárgy újulhat meg.

Lezárult a Városliget Zrt. által a Néprajzi Múzeum Műcsarnok mögötti épületének tervezésére kiírt közbeszerzés, hamarosan aláírhatják a szerződést a Napur építészirodával – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Kemecsi Lajos, a múzeum főigazgatója. Az előkészületekről szólva kiemelte, hogy a múzeum kívánságait a tervezők figyelembe veszik, az együttműködés folyamatos. Fél évet szánnak a tervezési időszakra, közben a múzeum munkatársai már megkezdték a költözés előkészítését. Ami nem kis feladat, hiszen csak cserepekből negyvenezer darabot kell becsomagolniuk. A főigazgató közlése szerint úgy dolgoznak, hogy minden egyes tárgyon már fel lesz tüntetve, hogy pontosan hova fog kerülni.
A 2019 augusztusára a városligeti Ötvenhatosok terén elkészülő, a föld alól a két szélén ívben felemelkedő épület belső tereinek és a Szabolcs utcai raktárbázisnak a megtervezésénél figyelembe vették a marseille-i új néprajzi gyűjteménynél szerzett tapasztalatokat. A főigazgató azt is közölte, hogy rendkívül szigorúan, hetente fogják ellenőrizni a kivitelezést, és nem terveznek új funkciókat, így mindenképpen el fogják kerülni a költségek növekedését.

Kemecsi szerint az állandó kiállítás csak 2019 augusztusa után készül majd el, de lesz egy kétezer-ötszáz négyzetméteres időszaki kiállítótér is, a munkatársak szobái pedig napfényes helyre fognak kerülni. Az új épület meghatározó lesz Európa hasonló intézményei között.

A főigazgató beszélt a Néprajzi Múzeumban szeptember 22-én nyíló World Press Photo kiállításról is. Kiemelte, hogy az anyaghoz ebben az évben is csak itt látható kísérőtárlatot rendeznek magyar fotográfusok munkáiból. S itt hívta fel a figyelmet a múzeum hatalmas fotóanyagára, amelyből többet szeretnének megmutatni. Ennek kapcsán egy Ormánságról készített fotóanyagot említett meg, amelyből pályázat útján kiállítást rendeznének – már az új épületben. Elmondta, hogy múzeuma nagy sikerrel vett részt a Művészetek Völgye, az Ördögkatlan és a Sziget fesztiválokon, az ősz folyamán pedig csatlakozik a Kulturális Örökség Napjaihoz, a Múzeumok Őszi Fesztiváljához és az Ars Sacra fesztiválhoz is. A főigazgató hangsúlyozta, hogy a múzeumnak tudományos kutatóhelyként is fontos feladatai vannak. November elején A szabadság kódjai című kiállításhoz kapcsolódva szerveznek tudományos konferenciát,
ezután Adatbázis, múzeum, oktatás címmel tartanak konferenciát arról, hogy a mai múzeumok miként találják meg helyüket a virtuális világban. Felhívta a figyelmet az intézmény nemrég indult új honlapjára és online is elérhető, folyamatosan gyarapodó digitális gyűjteményére is.

Kemecsi Lajos közölte: 2017. január 8-ig meghosszabbítják a Betlehem – „nagy dolgok a jászolnál történnek” című kiállítást, ezt követi majd a jelenlegi, Kossuth téri épületben rendezett utolsó, már másfél éve tervezés alatt álló nagyobb tárlat. Ez, a lábbelik történetét bemutató zárókiállítás 2017. március 5-étől lesz látogatható, amikor a múzeum a születésnapját ünnepli. A főigazgató végül megemlítette, hogy mennyire fontos a mecénások szerepe az intézmény életében. Ennek illusztrálására egy gazdagon díszített ázsiai mellényt is bemutatott, amelynek a használattól felfeslett az anyaga, de a támogatásnak köszönhetően meg tudták fizetni a textilrestaurátort. Kemecsi Lajos hozzátette, hogy a múzeumalapító Xantus János legendás bőrkötésű noteszét is ilyen módon újítják meg, s a gazdagon illusztrált lapokat könyvben is meg szeretnék jelentetni.