Több csapat célja az első hely

NFL. Nehéz csaták várnak a címvédő Denverre is

Burkovits Ferenc – 2016.09.09. 02:27 –

Végre elkezdődik. A több hónapos szünet után az idei Super Bowl „visszavágójával”, azaz a címvédő Denver Broncos és a Carolina Panthers összecsapásával rajtol a profi amerikaifutball-liga 2016-os szezonja.

Kényelmetlen helyzetben voltak a fogadóirodák is, mert nagyon nehéz megtippelni, hogy melyik csapatnak van a legnagyobb esélye arra, hogy februárban hazavigye a Vince Lombardi trófeát, mert több klub is kiemelkedik a mezőnyből.

A címvédő Denver az elmúlt idényben a védelmének köszönhette a bajnoki címet, így várhatóan játékstílusukban nem hoz majd változást, hogy a liga megalakulása óta minden idők egyik legjobb irányítójának választott Peyton Manning a Super Bowl-győzelem után szögre akasztotta a sisakját. A szakemberek szerint pályafutása legrosszabb szezonját zárta a negyvenéves legenda.

A nagydöntő vesztese, a Carolina Panthers továbbra is a legesélyesebb csapatok közé sorolható, hiszen a holtszezonban csak egyetlen fontos játékosát, az elkapókat leradírozó Josh Normant vesztette el. Ugyanakkor támadásban erősödött, az irányító Cam Newton „visszakapta” kedvenc célpontját, Kelvin Benjamint, aki az előző idényt súlyos térdsérülés miatt teljes egészében kihagyta.

Az amerikai főcsoportból (AFC) a bajnok mellett még két csapatot kell megemlíteni: elsőként a tavalyi győztest, New England Patriots csapatát, annak ellenére, hogy nagyon nehéz szezon elé néz, mert a tizenhat mérkőzésből álló alapszakasz első negyedében kénytelen nélkülözni a négyszeres Super Bowl-győztes Tom Bradyt.  Az irányítót  azért tiltották el négy mérkőzéstől, mert a 2014-es bajnokság rájátszásában tudnia kellett arról, hogy leeresztett labdákkal játszottak abból a megfontolásból, hogy azokat könnyebb legyen elkapni.

A másik favorit a Pittsburgh Steelers, ugyanis az rendelkezik a legjobb támadókkal a ligában, ráadásul nála játszik az egyik legjobb elkapó, Antonio Brown is, aki három mérkőzésre szóló eltiltással kezdi az idényt. Az NFC-ben Carolina első számú kihívója a két évvel ezelőtti Super Bowl-győztes Seattle lehet, és számolni kell még az erősödő Arizona Cardinals csapatával is.