Nem állapodott meg Ponta az RMDSZ-szel

Folytatódik az egyezkedés

MH/ MKL – 2014.07.09. 13:11 –

Nem született megoldás a bukaresti kormánykoalícióban kialakult feszült helyzetre Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő és Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke között lezajlott szerda délelőtti találkozón, ezért további egyeztetésekre kerül sor - közölte Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára.

 A kulturális miniszteri posztot is betöltő Kelemen Hunor részt vesz a szerda délben kezdődött kormányülésen. Az ülés első perceiben, amíg a sajtó képviselői jelen lehettek, Victor Ponta nem beszélt az RMDSZ-ről, illetve a magyar szövetség azon igényéről, hogy Románia változtassa meg elutasító álláspontját a kisebbségek európai polgári kezdeményezése ügyében.

A román parlament március 4-én szavazott bizalmat a harmadik Ponta-kormánynak, amelyben Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes és kulturális miniszter mellett az RMDSZ által jelölt Korodi Attila tölti be a környezetvédelmi miniszteri tisztséget.


Kovács Péter szerint már szerdán újabb Ponta-Kelemen találkozóra kerül sor. Korábban Kelemen Hunor kijelentette: pénteken Kolozsváron tanácskozik az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa (SZÁT), amelyet eredetileg azért hívtak össze, hogy a szövetség államfő-jelöltjével kapcsolatos döntést előkészítse, de a SZÁT-nak immár azt is meg kell vitatnia, folytatja-e az RMDSZ a közös kormányzást a Victor Ponta vezette Szociáldemokrata Párttal (PSD).
Az RMDSZ azért helyezte kilátásba kilépését a bukaresti kormányból, mert Románia a magyar érdekképviselettel szemben avatkozott be a kisebbségek és az Európai Bizottság (EB) jogvitájába. Az RMDSZ és a kisebbségek európai ernyőszervezete által kidolgozott Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés a kisebbségek védelmében szorgalmaz uniós szintű jogalkotást, de az EB elhárította illetékességét. Az elutasítás ellen a kezdeményezők pert indítottak az Európai Unió Bíróságán, amelybe Románia és Szlovákia az EB, Magyarország pedig a kisebbségek oldalán lépett be.
A PSD körül kialakult koalíciónak az RMDSZ nélkül is többsége van a parlamentben. A román sajtó azonban arra számít, hogy a Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök által újonnan alapított, szervezés alatt álló Liberális Reform Párt (PLR) veheti át az RMDSZ helyét, ha a magyar szövetség hátat fordít a koalíciónak. Tariceanu szerdán közölte: nem lenne semmi rendkívüli abban, ha a PLR kormányra lépne, hiszen tagjai már 2012-ben felhatalmazást kaptak erre a választóktól, hiszen a kétharmados győzelmet aratott Szociálliberális Szövetség (USL) jelöltjeiként jutottak mandátumhoz.