Széles Gábor fejlesztési tervei

Lapunk tulajdonosa is részt vett a Zalaszentgróton tartott lakossági fórumon

G. Juhász Judit – 2014.10.01. 20:20 –

A turizmus fejlesztése és munkahelyek teremtése által csatlakozna Zalaszentgrót a Zala megyében elkezdődött, pozitív folyamatokhoz – vetítette előre a településen tartott fórumon Sámel József, a Fidesz–KDNP polgármester-jelöltje.

Széles Gábor Zalaszentgrót fórum

(Széles Gábor Zalaszentgróton)

Zalaszentgrót végleg lemarad, vagy elindul a fejlődés útján, én ez utóbbit támogatom – mondta a zalaszentgróti lakossági fórumon szerdán este Sámel József, a Zala megyei település Fidesz–KDNP-s polgármester-jelöltje. A nagy számú hallgatóság előtt szólt arról is, legfontosabb feladatának a munkahelyteremtést tartja, ehhez két dolgot lát szükségesnek: a turizmus fellendítését, illetve a régi üzemek, így például a csődbe ment téglagyár újraélesztését. Mint mondta, Zalaszentgrót fejlődésnek indulhatna, ha sikerülne bevonni a Kehidakustány– Hévíz–Zalakaros alkotta termálháromszögbe, amelynek része a zalacsányi golfpálya is. Az együttműködés munkahelyeket, iparűzési adót és ezzel együtt a város fejlődését hozná magával. A polgármester-jelölt hozzáfűzte, megválasztása esetén a kis- és középvállalkozásokat profi pályázatíró csapattal segítené, ez is hozzájárulna a munkahelyteremtéshez, illetve ahhoz, hogy a fiatalok helyben maradjanak. A város vezetői sok lehetőséget kihagytak az elmúlt években, ő azonban élni szeretne ezekkel.

A fórumon Széles Gábor nagyvállalkozó elmondta, Zala megyében két éve kezdett fejlesztésekbe, előbb a zalacsányi kastélyt és kúriát újíttatta fel, aztán elkezdte a golfpálya és a golffalu építését. Megvette és újraindította a zalacsányi üveggyárat, majd Zalaapátiban megvásárolta a nyílászáró üzemet, rövidesen az is újra termelni kezd. Eközben partneri kapcsolatot alakított ki az önkormányzati vezetőkkel, de sajnos a zalaszentgrótival ez nem sikerült. Hozzáfűzte: nagy kár lenne, ha a városvezetés hozzáállása miatt Zalaszentgrótot nem lehetne bevonni ezekbe a nagy volumenű programokba. Széles Gábor megemlítette, fontolgatja, befektet a zalaszentgróti téglagyár újraindításába és a helyi termálfürdő fejlesztésébe. Ehhez azonban az szükséges, hogy a településnek jobboldali városvezetése legyen.

Papp Gábor, Hévíz polgámestere beszámolt arról, hogy a Zala megyei fejlesztési tervben szerepel a közép-európai gyógyturizmus központjának létrehozása is. Az ágazat rengeteg embernek ad munkát, a helybélieken kívül még négy-ötezren dolgoznak Hévízen a környékről. A fejlesztésnek eleme az ipar is – jelentette ki a polgármester a zalaszentgróti téglagyár újraindítására célozva, majd hozzáfűzte, a fejlődés alapjait már letették, a folyamatba Zalaszentgrót is bekapcsolódhatna, ha olyan városvezetése lenne, amely erre hajlandó, és nyitott az együttgondolkodásra is.

Boros Imre közgazdász szerint egy település saját, önérdekű gazdasági céljairól le kell fejteni a politikai szempontokat, és azokkal kell együttműködni, akiknek elképzelésével egyetértenek. Mint mondta, tapasztalatai szerint legtöbbször az azonos színű önkormányzat és kormányzat tud jól együttműködni, ellenkező esetben esetben túl sok az ellentét.