Csernoviczki hetedik a cselgáncstornán

A magyar versenyző megsérült

MH/MTI – 2016.08.06. 16:41 –

A 48 kilogrammos Csernoviczki Éva hetedik lett a riói olimpia cselgáncstornájának szombati nyitónapján. A kétszeres Európa-bajnok tatabányai dzsúdós - aki az elvesztett negyeddöntő során combsérülést szenvedett - a vigaszágon a kazah Otgontsetseg Galbadrakhhal szállt szembe, és ipponnal kikapott. A 29 éves magyar cselgáncsozó 2008-ban, Pekingben szintén hetedik volt, míg a 2012-es londoni játékokon bronzérmet nyert.

 

Csernoviczki, aki a világbajnok argentin Pauleta Pareto ellen elvesztett negyeddöntőben megsérült, de vállalta a folytatást, a mongol születésű kazah Otgontsetseg Galbadrakh ellen lépett tatamira a vigaszágon. Eddigi egyetlen meccsüket az Ázsia-bajnok nyerte.
A 29 éves magyar cselgáncsozó láthatóan óvatosan mozgott a combja miatt, míg ellenfele a gyors, pattogós dzsúdót erőltette. Az első percekben akciót egyikük sem tudott végig vinni, majd Csernoviczkinek volt egy ígéretes dobása, amit leszorítással próbált folytatni, de nem sikerült. Egy perccel a vége előtt a kazah versenyző kihasználta magyar ellenfele figyelmetlenségét, s egy ippont érő dobással eldöntötte a meccset.
"Fél lábbal nehéz megoldani egy ilyen feladatot" - nyilatkozott könnyeivel küszködve Csernoviczki Éva, aki elárulta, sokat gondolkodtak rajta, hogy folytassa-e, mivel ötvenszázalékosan nem volt értelme. "De aztán csillapodott a fájdalom, így elvállaltam. Megpróbáltam, talán lehetett volna jobban is, majd visszanézzük a meccset. Nem kellett volna erőltetni a támadást, de az ember ilyenkor ösztönösen cselekszik."
Csernoviczki Csaba, az olimpiai bronzérmes dzsúdós édesapja és edzője úgy vélekedett, ha nincs a sérülés, lánya érmes lehetett volna.
"Ez a sérülés rányomta a bélyegét a szereplésére, sokkal jobb is lehett volna. Jó formában volt, egy érem ment el a sérülés miatt, ki merem jelenteni. Elkövetett a végén egy taktikai hibát, de a fájdalom miatt ilyenkor megoszlik a figyelem" - fogalmazott Csernoviczki Csaba.
Hidas Péter orvos elmondta, hogy a tatabányai cselgáncsozónál a combhajlító izom részlegesen elszakadt. Hozzátette, operálni nem kell, de egy-két hónapos pihenőre van szükség. 

Paretóval szemben sérült meg

Csernoviczki Éva megnyerte első mérkőzését a riói olimpia cselgáncstornájának szombati nyitónapján, s ezzel bejutott a nyolc közé, a következő meccsét azonban elveszítette.  Csernoviczki ellenfele az argentin Paula Pareto volt a második összecsapásban.

A  magyar dzsúdósra a nyolc között lényegesen nehezebb feladat várt, mint első meccsén, amikor három jukóval győzte le az ukrán Marina Csernyakot. Paula Pareto rendkívül magabiztosan, ipponnal nyerte első fellépését az orosz Irina Dolgovával szemben. 

A találkozóból fél perc telt el, amikor egy összeakaszkodás után a magyar dzsúdós a bal combját fájlalta. Pareto a folytatásban azonnal lábra támadott, így megismétlődött az előbbi jelenet. Csernoviczkit 2:31 percél megintették, majd nemsokára ismét. Megpróbált kezdeményezőbb lenni, de minden földharc után nehezen tápászkodott fel. Harminc másodperc volt hátra, amikor az argentin egy vazaarit érő akcióval gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést.

Csernoviczki bicegve hagyta el a tatamit, majd orvosi vizsgálatra vitték. 

csern

Csernoviczki Éva (fehérben) és az ukrán Marina Csernyak - MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az első meccset megnyerte

A 48 kilogrammos Csernoviczki Éva megnyerte első mérkőzését a riói olimpia cselgáncstornájának szombati nyitónapján, s ezzel bejutott a nyolc közé
A nyolcfős magyar dzsúdós csapatból elsőként szólított tatabányai versenyző ellenfele a Kairoka 2-es csarnokban - ahol a brazil nézők futballmeccsekhez hasonló hangulatot teremtettek hangos szurkolásukkal - az ukrán Marina Csernyak volt. A londoni játékokon bronzérmes magyar dzsúdós a 24 között nem lépett tatamira, míg Csernyak az első körben az izraeli Shira Rishonyn jutott túl, miután ellenfelét szabálytalan fogás miatt leléptették.

A világbajnoki harmadik és kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki számított a mérkőzés esélyesének, mivel két korábbi összecsapásukon legyőzte az Eb-bronzérmes Csernyakot. Az első percek kisebb verekedéssel és fogáskereséssel teltek, majd Csernoviczki egy bokadobással megszerezte a vezetést, aztán ugyanígy újabb jukóval növelte az előnyét. Az ukrán cselgáncsozó láthatólag nem tudott mit kezdeni magyar ellenfelével, aki a földharcban is rendre kezdeményezőbb volt, egy ilyen végén leszorításért kapott újabb jukót, s biztosan nyerte a meccset. Ezzel 3-0-ra javította különmérlegét riválisával szemben.
"Biztonsági győzelem volt, az első mérkőzés mindig nehéz. A négy közé jutásért most egy fontos találkozó jön, de megvan a taktikánk" - nyilatkozott Csernoviczki Csaba, Éva edzője és édesapja az összecsapás után.
.