Az ipari termelői árak 0,7 százalékkal emelkedtek

A belföldi termelői árak is növekedtek

KSHMH/MTI – 2014.09.30. 10:53 –

A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint az előző hónaphoz képest az ipari termelői árak átlagosan 0,7 százalékkal nőttek. Az emelkedés mértékét főként a feldolgozóipari ágazatokon belüli fémfeldolgozás, az optikai termékek gyártása, a kohászat, a vegyi anyag, a számítógép és az elektronikai termékek gyártása, illetve az energiaszektor árainak kismértékű csökkenése befolyásolta.

KSH ipari termelői árak táblázat 2014

(Forrás: KSH, MTI)

A KSH adatai szerint a belföldi termelői árak egy hónap alatt 0,2 százalékkal nőttek, de 2,9 százalékkal elmaradtak a tavaly augusztusitól, ezen belül a feldolgozóipar árai 0,3 százalékkal emelkedtek az előző havihoz, és 1,1 százalékkal az előző évihez képest. A belföldi termelői árak havi növekedésében jelentős szerepe volt annak, hogy nagyobb mértékben nőttek az árak a kohászat, fémfeldolgozás területén 2,2 százalékkal, a vegyi anyag, termék gyártásában 1,3 százalékkal és a textil- és bőriparban 1,1 százalékkal.

Csökkentek az árak az egyéb feldolgozóipar és javítás területén 0,5 százalékkal, a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban 0,3 százalékkal és az élelmiszeriparban 0,2 százalékkal. A gyógyszergyártás árai az előző havi szinten maradtak. A feldolgozóipar többi ágazatában 0,2 és 1,0 százalék közötti árnövekedés volt júliushoz képest. A jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai augusztusban nem változtak.

A forintban számolt exportárak az előző havihoz képest 1,0, éves összevetésben 1,2 százalékkal nőttek. A feldolgozóipari exportárak egy hónap alatt 1,1 százalékkal, egy év alatt 1,3 százalékkal emelkedtek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energiatermelő ágazatokban 0,1 százalékkal csökkentek, míg a további felhasználásra termelő ágazatokban 0,6, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 1,1 százalékkal nőttek, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban pedig nem változtak az árak júliushoz képest. A 2013. augusztusival összehasonlítva az energia- és további felhasználásra termelő ágazatokban összességében 4,4 százalékkal estek, míg a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,2, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,7 százalékkal emelkedtek az árak.