Bossa nova magyar szívvel

Pátkai Rozina szerdán a Magyar Rádió Márványtermében, szombaton az Opus Jazz Clubban lép fel

Ménes Márta – 2014.09.30. 06:33 –

Legutóbb az Independent Music Awards legjobb vokális dzsessz dalnak járó fődíját vehette át, tavaly ugyanennek a versenynek a közönségdíját, Fenyvesi Márton zeneszerzővel közösen pedig megkapta a legjobb hangszerelésért járó elismerést a Made in New York Jazz Competition-ön. Az olasz gyökerekkel is rendelkező Pátkai Rozinával, a bossa nova hazai képviselőjével beszélgettünk.

- Milyen tapasztalatokkal tért haza New Yorkból, és tervezi-e, hogy újra ellátogat Amerikába?

- Mindenképpen, már csak azért is, mert az Independent Music Awards szervezésében meghívást kaptunk a Lincoln Centerbe, amit nagy dolognak tartok. Fantasztikus élményekkel gazdagodtam New Yorkban, nem csak fellépni volt ott nagyszerű, de turistaként is magával ragadott a város, a kulturális élet sokszínűsége. Szinte mindenhol – a szórakozóhelyeken, a klubokban, a bárokban, az utcán - jó minőségű élőzene szól, ami teljesen elvarázsolt minket. Ez hozzátartozik az emberek életéhez, mindennapjaihoz.

pátkaiFotó: Raffay Zsófi - Mennyire más a helyzet itthon? A bossa nova egyelőre nem mozgat meg nagy tömegeket Magyarországon, bár kétségtelen, hogy elindult egy folyamat, nem kis mértékben Önnek köszönhetően.

 - Magyarországon rengeteg tehetséges zenész van, és úgy látom, egyre többen kapnak lehetőséget koncertezésre. Ez által több emberhez eljut a műfajnak ez az arca is. Persze, a dzsessz mindenhol rétegzene, de talán nyugaton jobban hozzátartozik az értelmiségi kulturális élethez, mint itthon. Nálunk inkább a populáris műfajok népszerűek, kevesebb olyan klub van, ahol dzsessz szól.

- Hogyan ismerkedett meg a bossa novával?

- Egy londoni bolhapiacon vásároltam az első bossa nova kazettáimat, három kazetta került egy fontba. Így indult a szerelem a latin dzsesszel.

 - A zenéjét hallgatva nehéz elhinni, hogy nem valamelyik latin országba született. Olyan könnyedén és természetesen árad ez a fajta zene Önből.

 - Ebben nyilvánvalóan az is közrejátszik, hogy a nagymamám félig olasz, így az én temperamentumom is erősen latinos. Forróvérűnek tartanak, mondanak.

 - Ön szerint vannak kapcsolódási pontok a magyar és brazil dallamvilág között?

- A brazil dalok inkább ironikusak, ugyanakkor mindig reményt adnak. Pozitívabb a szövegvilág, s ez nem csak a régi, de a mostani populáris brazil zenékre is jellemző. Alapvetően az élethez való hozzáállásuk más. Most, hogy Spanyolországban töltöm a mindennapjaimat, rájöttem, hogy az időjárás is sokat számít. Az, hogy süt a nap, nagy mértékben befolyásolja az ember életét. Egyébként azt szokták mondani, hogy ez én megfogalmazásom azért speciális, mert ezeket a dalokat áteresztem a saját szűrőmön, innentől kezdve ez a zene nem is lehet más, mint a szülőföldemre jellemző zene. Hiszen a megfogalmazásaimban a saját hagyományainkat is hordozom. A zenevilág, amelyben felnőttem, azok a népdalok, amiket énekeltem, ma is benne vannak a fülemben. Talán ez is befolyásolhatja az élményt, amelyet a dalaim révén kapnak a hallgatók.

A dal, amelyet az Independent Music Awards vokálisdzsessz-dal kategóriájában a legjobbnak választottak:

- Mikor jön a következő lemez?

 - November végén jelenik meg egy kislemezünk négy dallal, a nagylemezt pedig márciusra tervezzük.

 - Hol hallhatjuk legközelebb?

 - Szerdán a zene világnapja alkalmából játszunk a Magyar Rádió Márványtermében. A program ingyenes, és a Bartók Rádió élőben közvetíti. Október 4-én, szombaton pedig az Opus Jazz Clubban lépünk fel. Mindkét alkalommal Tóth Mátyás gitáron, Farkas Norbert nagybőgőn, Molnár Sándor szaxofonon, Czibere József pedig ütőhangszereken kísér majd.

Az olasz gyökerekkel is rendelkező Pátkai Rozina klasszikus, majd jazz éneket tanult, miután elvégezte az ELTE Bölcsészettudományi Kar magyar és angol nyelvtanári szakát. Számos hazai és nemzetközi zenei mesterkurzuson vett részt. Első lemeze 2013. szeptemberében jelent meg Você e Eu címmel. Az album dalait az Egyesült Államokban számos díjjal jutalmazták.