Ukrán válság: Külföldi zsoldosok álltak a felkelők közé

A külföldiek parancsnoka öt évig NATO katona volt

MH/MTI – 2014.09.29. 12:11 –

A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió hétfőn sugárzott riportjából kiderült, hogy külföldi zsoldosok is harcolnak a délkelet-ukrajnai Luhanszk megyében a kijevi hatalom ellen küzdők soraiban.

ukrán szakadárok

A külföldiek parancsnoka egy francia állampolgárságú szerb férfi. Nikola Perovic elmondta, hogy most még kevesen vannak, de a csoportjuk létszáma hamarosan megduplázódik. Perovic is hivatásos katona. Öt évig szolgált NATO egyik különleges egységében. Harcolt Afganisztánban, Líbiában és Irakban. Információk szerint éppen ott csalódott a nyugati értékekben. Az egységet öt szerb, négy francia és egy brazil alkotja. Sem állampolgárságukat, sem meggyőződésüket nem titkolták az orosz tévében a hol önkénteseknek, hol légiósoknak nevezett férfiak, akik Franciaországból, Szerbiából, illetve a távoli Brazíliából érkeztek a Luhanszktól délnyugatra lévő Alcsevszkbe.

A brazíliai fiatal férfi Sao Paulóban élt korábban, majd Franciaországba települt át, mert katonáskodni akart. Deszantosként szolgált a francia hadseregben, most mesterlövészként szolgál a felkelők soraiban, és meg van győződve arról, hogy a szakadár Új Oroszország erői győzni fognak.

A délkelet-ukrajnai Alcsevszk lakói már megszokták, hogy a felkelők nap mint nap gyakorlatoznak és tudják, hogy külföldiek érkeztek védelmükre, akik létrehozták saját egységüket

Eközben a fegyveresek házról házra jártak a szakadárok kezén lévő településen a feltételezett ellenség után kutatva.