Az orosz-ukrán gáztárgyalás a jövő héten folytatódik

A Gazprom kötelezettséget vállal földgáz leszállítására

MH/MTI – 2014.09.27. 16:20 –

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter bejelentette, hogy a jövő héten csütörtökön, vagy pénteken folytatódik az Európai Unió közvetítésével pénteken megkezdődött orosz-ukrán gáztárgyalás újabb fordulója. Az orosz szakminiszter reményének adott hangot. Eközben a gabonatermelés a vártnál kisebb lesz Ukrajnában.

Gazprom

Az orosz energiaügyi miniszter elmondta, a következő napokban írásos formába öntik a pénteki berlini találkozón elért szóbeli megállapodásokat, majd elküldik azokat valamennyi érintett félnek. "Időnként előfordul ugyanis, hogy egy-egy megállapodás írásos változata eltér a szóbeli megállapodás tartalmától" - jegyezte meg Alekszandr Novak. Az orosz szakminiszter elmondta, miután a jövő hét második felében megtartják az újabb egyeztetést, sikerül végleges döntéseket hozni.
Az úgynevezett téli megállapodás csomag tervezete szerint a Gazprom kötelezettséget vállal arra, hogy márciusig ezer köbméterenkénti 385 dolláros áron leszállít ötmilliárd köbméter földgázt Ukrajnának. A földgáz árát Ukrajna előre kifizeti.

A megállapodás másik része a rendezetlen számlákról szól. Ebben az ügyben a stockholmi döntőbíróság mondja ki a döntő szót, ítélete 2015-ben várható. Az ukrán fél azonban addig is átutalja azt az összeget, amellyel szerinte tartozik. Ennek értelmében Ukrajna október végéig 2 milliárd dollárt átutal az orosz félnek, az év végéig pedig további 1,1 milliárd dollárt. Amennyiben a stockholmi bíróság az ukrán álláspontot fogadja el, az összesen 3,1 milliárd dollár befizetésével rendezettnek minősül valamennyi korábbi számla. Amennyiben a bíróság az orosz álláspontot fogadja el, Ukrajna köteles további átutalásokat teljesíteni, akár azt az 5,2 milliárd dollárt is, amellyel az orosz fél számításai szerint tartozik.

Ukrán búza

Ukrajnában a vártnál kisebb lesz a gabonatermés

Rontott az idei ukrán gabonatermés-kilátáson az ukrán mezőgazdasági miniszter, röviddel később ugyanezt tette az egyik vezető kijevi központú mezőgazdasági elemző cég is. A mezőgazdasági minisztérium eddig 63 millió tonna gabona idei betakarítására számított, de a szakminiszter szerint ez nem tartható, a valós szám valószínűleg a 60 millió tonnához lesz közelebb. A miniszter konkrétan nem indokolta, hogy miért lesz kevesebb gabona, csak annyit jegyzett meg, hogy az új számítások figyelembe vették a fegyveres összecsapások miatti terméskiesést az ország keleti felében, továbbá a Krím félsziget elvesztését.

Az UkrAgroConsult arról számolt be, hogy az általa eddig várt 58,5 millió tonna helyett csupán 57,4 millió tonna gabonát sikerül majd betakarítani, részben, mert a várt 27 millió tonnával szemben csak 25,9 millió tonna kukorica terem. Ez elsősorban annak a következménye, hogy az ország keleti felében lévő Donyeck megyében a kukorica 25 százaléka, Luhanszkban 30 százaléka károsodott a háborús események miatt olyan mértékben, hogy nem lehet betakarítani. Az ukrán mezőgazdasági minisztérium közlése szerint eddig a vetésterület 73 százalékáról 40 millió tonna gabonát takarítottak be.