Soros György magyarellenes migránsterve

Kormányinfó. Lázár János: Nagy-Britannia stratégiai szövetségesünk marad

Pindroch Tamás – 2016.07.01. 04:10 –

A Brexit ellenére stratégiai szövetségesként tekint hazánk Nagy-Britanniára a jövőben is, a kormány munkacsoportot hoz létre a szigetország Európai Unióból való kilépése miatt, a cél az ott dolgozó magyarok érdekei-nek megvédése – erről is beszélt tegnap a Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Elmondta, Soros György üzletember magyarellenes, migrációpárti javaslatokkal állt elő. Távozik a tárcától Németh Lászlóné és L. Simon László államtitkár.

lazarKovács Zoltán kormányszóvivő és Lázár János (Fotó: Varga Imre)
A kormány munkacsoportot hoz létre, amelynek az lesz a feladata, hogy munkájával segítse a Brexitről szóló népszavazás következményeinek kezelését – mondta Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, a kilépés jogilag teljesen rendezett folyamat lesz. Hazánk arra törekszik, hogy az Egyesült Királyság stratégiai szövetségesünk maradjon, hiszen a szigetország a NATO meghatározó tagja, az ötödik legerősebb gazdaság a világon.

Szólt arról is, fenn kell tartani a jó gazdasági együttműködést is a britekkel, maga a kilépés és az új együttműködési feltételek megteremtése hosszú tárgyalásos folyamat eredménye lesz. Az Egyesült Királyságban a vélelmezhetően legálisan dolgozó százhúsz-százötvenezer magyarnál több honfitársunk tartózkodik. „Az ő érdekeiket akár Magyarország–Nagy-Britannia, akár az Európai Unió és az Egyesült Királyság viszonylatában meg kell védeni” – hangsúlyozta. Szerinte a brit népszavazás másik következménye, hogy a visegrádi országok együttműködését a munkavállalói érdekeik védelmében is erősíteni kell.

A miniszter elmondta, David Cameron brit miniszterelnök arról tájékoztatta Orbán Viktor kormányfőt, hogy a kilépés mellett szavazók jelentős része az ellenőrizetlen bevándorlás miatt hozta meg döntését. Ugyanis a britek elveszítették annak jogát, hogy megvédjék a határaikat, hogy meghatározzák, ki élhet a szigetországban. Lázár kifejtette, Magyarország mint migrációs frontország azon az állásponton van: ha Brüsszel a bevándorlást nem kezeli és nem támogatja a megerősített határvédelmet, annak súlyos következményei lesznek az Európai Unió jövőjére is. „Nem Európa ellen szól az őszi magyar kvótareferendum, hiszen az jó példát szolgáltat majd arra, hogy fajsúlyos kérdésben meg lehet kérdezni a választókat” – jelentette ki. A kabinet meggyőződése, ha nem ismerik meg a választók véleményét, nem kapnak választói megerősítést, nem tudják hitelesen képviselni, hogy meghatározzák, ki is tartózkodhat hazánk területén.

Kitért Soros György tegnap egy összevont uniós parlamenti bizottság előtt tett migrációs javaslataira. A magyar származású amerikai üzletember Lázár szerint „Európa önkéntes megmentőjének jelentkezett”, és a „bevándorlást iparszerűen akarja megvalósítani”. Úgy vélekedett, Soros magyarellenes javaslatot tett, hiszen az unió a strukturális és mezőgazdasági alapok átrendezését szeretné elérni, amivel csökkentené a Magyarországnak járó támogatásokat.

Kifejtette, Soros harmincmilliárd eurót költene a migrációra, adót fizettetne a magyarokkal is, amelyből a bevándorlókat kellene eltartani Európában. Lázár azonban nem érti, Soros bárminemű európai választói felhatalmazás nélkül hogyan is tehet javaslatokat, és az sem tisztázott, ki kérte meg erre. Felvetette, megnyugodhatnak azok az újságírók, akik – Soros pénzéből – eddig kétségbe vonták azt, hogy az üzletembernek bármilyen köze lenne a bevándorlással kapcsolatos megnyilvánulásokhoz. Arról is beszélt, érthetetlen, Soros miért nem otthon, az Egyesült Államokban, a keleti parton kampányol a bevándorlás mellett, hiszen az amerikaiak eddig a tízezres vállalásukból csupán kilencszáznegyven migránst fogadtak be hazájukba.

Bejelentette, nem elégedett a kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár L. Simon Lászlóval, ezért leváltja posztjáról. Utódjáról a miniszter dönt. Orbán Viktor miniszterelnök felelőssége lesz viszont Németh Lászlóné utódjának megnevezése, a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár ugyanis nyugdíjba vonul. Szerinte a takarékszövetkezeti integráció ki fogja állni a politikai vitákat és az idők próbáját. Tudatta, csalás miatt három nyomozás folyik a Magyar Postánál a takarékszövetkezeti integráció kapcsán. Arra kérte a belügyminisztert, minden feljelentést, a névteleneket is, vizsgáljanak ki, ő és Németh Lászlóné is vállal minden felelősséget.


Röviden. „Ma már nem tudnék jó szívvel az uniós tagság mellett szavazni”

- „Megerősödött az a meggyőződésem, hogy jó szívvel nem tudnék az uniós bennmaradásunk mellett szavazni. Ez nem jelenti azt, hogy ne lennék Európa-párti, de nem értek egyet azzal, amit ma Brüsszel tesz” – jelentette ki Lázár János, hozzátéve, az uniós tagságért kiírt referendumon Magyarország belépése mellett kampányolt, de ma az EU intézményrendszere több bajt hoz az Európa-gondolatnak, mint megoldást. Viszont azt is hangsúlyozta, nem lesz hazánk tagságáról népszavazás, azzal kapcsolatban a 2004-es referendum van érvényben.

- A kormány a következő ülésén dönt arról, hogy lezárja az állami földértékesítést – jelentette be a miniszter. Azt is mondta, akár törvényt is hoznak erről, így okafogyottá válik az MSZP népszavazási kezdeményezése.

- A kabinet asztalán kétezerszázmilliárdos útfejlesztési program fekszik, amelyről tételenként, preferencialista alapján fognak dönteni – tudhattuk meg. A cél, hogy 2022-ig befejezzék a programot.

- A balliberális médiumokat Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatójának minapi kijelentése izgatta a leginkább. Szakály azt mondta, az 1920-as numerus clausus nem jogfosztó, hanem jogkorlátozó törvény volt. Lázár közölte, nem meneszti a főigazgatót, munkájával maximálisan elégedett. Szerinte hiba lenne, ha a kormány állást foglalna az ügyben, az tudományos-szakmai kérdés, amit a történészek majd megvitatnak.

P Kész a tárgyalásokra az önkormányzati dolgozók béremelésével kapcsolatban a kormány – erősítette meg Lázár.
A helyhatósági dolgozók a kormánytisztviselőkkel szemben nem részesültek béremelésben. A kormányzat dönthet úgy is, hogy az önkormányzatok támogatásának megemelésével teremt lehetőséget a béremelésre ebben a szektorban. 

- A Magyar Hírlapban tegnap megjelent Tarlós István-interjúra reagálva azt mondta, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettessel szemben a főpolgármesterrel kíván tárgyalni a kormány, ezért őt várják legkésőbb a július 20-i ülésükre. A kabinet ugyanakkor a metrópótló buszok ügyében meghozta a döntését, arra a forrásokat megkapja majd a főváros.

- Megkezdődik a Liget-projekt kivitelezése, és 2018-2019-re elkészül a beruházás – tette egyértelművé Lázár. Kifejtette, nem világos, hogy a tiltakozók mi ellen is demonstrálnak, hiszen a parkban nőni fog a zöldfelületek aránya. De azt sem érti, miért éppen a Közlekedési Múzeum bővítése ellen tüntetnek, miközben jóval nagyobb részen folyik az építkezés a Vidám Park és az állatkert területén. A miniszter politikai akciót sejt a háttérben. Viszont hangsúlyozta, mindenkinek be kell tartania a törvényeket, az építési területet lekerítik, azon kívül nincs akadálya a tiltakozásnak.

- A kéményseprők érdekvédelmi szervezete szerint nem kétévenkénti, hanem évenkénti kötelező ellenőrzést kellene végezni. Lázár erre azt mondta, ez katasztrófavédelmi és hatósági kérdés, az ő javaslatuk alapján döntenek.