Már vannak jelei Soros újabb spekulációjának

Kelet-Közép-Európa tönkretételére akarja rávenni Brüsszelt a milliárdos

Kristály Lehel – 2016.07.01. 03:51 –

Leplezni sem próbálja Soros György, hogy valamilyen módon ismét az európai adófizetők pénzére spekulál, mint tette azt 1992-ben, amikor éles támadást intézett a brit fizetőeszköz ellen. Ha az Európai Bizottság megfogadná a magyar származású amerikai multimilliárdos tegnap Brüsszelben kifejtett véleményét, sötét idők jönnének a térségünkre.

Niedermüller-PéterNiedermüller Péter DK-s képviselő mellett Soros György (Fotó: Európai Parlament)
Kelet-Közép-Európa jövője szempontjából elképesztő változásokat sürget Soros György, javaslata véget vetne a régió felzárkóztatásának – olvasható Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő tegnapi sajtóközleményében.

Mint írta, az Európai Parlament fejlesztési, költségvetési, bel- és igazságügyi bizottságainak közös meghallgatásán Soros György provokatív előadásában elmondta, hogy a migrációs válság is hozzájárult a brit EU-tagság elutasításához. Soros a migrációs válság megoldására évi harmincmilliárd eurós uniós forrásteremtést javasolt. Szerinte új uniós adókat kellene kivetni, továbbá hitelfelvétellel, a Kelet-Közép-Európának nyújtott felzárkóztatási források radikális csökkentésével kellene finanszírozni a válság megoldását. Ugyanakkor a befektető a források előteremtéséhez agrártámogatások csökkentését és összeurópai benzinadó kivetését is szükségesnek tartja.

Hölvényi György hangsúlyozta: nagyon vigyázni kell Soros György kijelentéseire, nehogy ezek bármilyen formában európai bizottsági javaslatként a későbbiekben visszaköszönjenek.

Soros elképzeléseiről kifejtette véleményét lapunknak Schöpflin György is. A Fidesz EP-képviselője szerint amit az amerikai befektető Brüsszelben elmondott, azt az „ő véleményeként kell kezelni”. „Demokrácia van, mondjon, amit akar, de ez nem fog semmit sem változtatni Brüsszel politizálásán. Ez valószínűleg csak a baloldali frakcióknak tetszett, a többieknek kevésbé” – mondta a képviselő. Schöpflin arra is kitért, hogy évek óta nem olvassa, amit Soros ír vagy mond, mert az üzletember mindig az adott probléma egy szeletét látja, és aköré épít fel egy nagy baloldali gondolatot. „Teszi ezt anélkül, hogy átlátná, milyen hatása van a mindennapi emberekre. Amikor kirabolta a Bank of Englandet, azt ki fedezte? A brit adófizetők. Szerintem most is valamilyen pénzügyi manőverben gondolkodik, ami nekem alapvetően nem tetszik” – fejtette ki Schöpflin György.

Mint ismert, Soros György fedezeti alapja egyike volt a font ellen 1992-ben több tízmilliárd dollárral játszó nemzetközi intézményi befektetőknek.


Diszkriminatív a „német nép”

Északrajna-Vesztfália kormányainak tagjai mostantól nem a német népre tesznek esküt – tudósított a Junge Freiheit hírportál. Az alkotmánymódosításról megegyeztek az országosan is kormányzó szociáldemokraták (SPD), az országos szinten Angela Merkel német kancellár vezette jobbközép CDU, a Zöldek (Grüne), a liberális FDP, valamint a Kalózpárt (Piratenpartei) is. Az új szabályozás szerint a minisztereknek „Északrajna-Vesztfália tartomány jólétére” kell felesküdniük. Stefan Engstfeld zöldpárti frakcióvezető-helyettes üdvözölte a módosítást, amivel szerinte felléptek a bevándorlók diszkriminációja ellen. Az SPD és a Zöldek már 2013-ban is próbálkoztak egyszer az alkotmánymódosítás keresztülvitelével, akkor azonban a CDU és az FDP még nem támogatta a javaslatot. A WAZ hírportál áprilisi cikke szerint egyébként a német tartományok közül magasan a szociáldemokrata–zöldpárti vezetésű Északrajna-Vesztfália fogadja be a legtöbb menekültet.
(ŐM)


Teszt a szerb–horvát határon

Műszaki akadályt létesítettek az illegális határátlépések megakadályozására a szerb–horvát átkelőként szolgáló kiskőszeg-bácsbezdáni Duna-híd horvátországi oldalán – közölte a horvát belügyminisztérium csütörtökön. A Jutarnji List úgy tudja, azért volt szükség a két méter magas vaskapu megépítésére a Baranyában lévő híd teljes szélességében, mert néhány száz migráns tartózkodik a határ szerbiai oldalán, s egy részük szerdán megpróbált belépni Horvátország területére. „Észrevettük, hogy egyre több migráns próbál meg Szerbiából Magyarországra jutni, ezért tisztán elővigyázatosságból végeztük el a technikai munkálatokat, hogy senkinek ne jusson eszébe Horvátország felé venni az irányt” – mondta Vlaho Orepic ügyvezető belügyminiszter. Később a hatóságok lebontották az akadályt, a Nova Tv információi szerint azért, mert az lényegében csak gyakorlat volt, hogy kiderüljön, milyen gyorsan tudnak cselekedni, ha újabb migránshullám érkezne.
(ŐM)