Frontharcosok dicsőségét hirdeti a könyv

Lázin Miklós András – 2016.05.31. 00:56 –

Örvendetes, hogy újabban egyre több könyv jelenik meg, amely kimondottan a magyar és/vagy külföldi kitüntetésekről szól.

Virágh Ajtony: Csaták Tigrisei 20160531Virágh Ajtony: Csaták Tigrisei – A Károly Csapatkereszt története, Monarchia Kiadó - Honvéd Vezérkar, Tudományos Kutatóhely

 Ám üröm az örömben, hogy e kiadványok döntő többsége sajnos „általában” tárja az olvasó elé egy-egy kor teljes kitüntetési vertikumát és gyakorlatát, míg egy-egy medália szabatos történetét feltáró mű sajnos sokkal kevesebb születik. Üdvös kivétel a minap boltokba került, Virágh Ajtony jegyezte Csaták tigrisei című munka, amely a Károly Csapatkereszt születésének és utóéletének titkaiba vezeti be az olvasóközönséget. E látszólag jellegtelen kitüntetést az első világháború alatt és után valójában igen nagy becsben tartották gazdái – lévén a Károly Csapatkereszt volt az a látható jel, amely a legvilágosabban megkülönböztette a valódi frontharcosokat a másodvonalak alakulataitól és a hátországban szolgálóktól. A több tucat fotót tartalmazó, adatoktól nyüzsgő, de mégis olvasmányos könyv nemcsak a gyűjtőknek nyújt felüdülést, hanem azoknak is, akik csak most ismerkednek a korszakkal.