Európa egyik leggazdagabb faluja nemet mondott a migránsokra

Oberwil-Lieli több mint nyolcvanmillió forintnyi összeget fizet tíz migráns be nem telepítéséért

MH – 2016.05.30. 16:08 –

Egy Zürich melletti falu népszavazáson döntött, hogy nem hajlandó befogadni a Svájc által a falura előírt tíz menekültet. Inkább több mint nyolcvanmillió forintnak megfelelő összeget fizetnek az államnak bírságként.

Oberwil-Lieli576dailymail.co.ukOberwil-Lieli egy 2200 fős község, ahol 300 milliomos lakik, ezzel birtokolja Európa egyik leggazdagabb falujának címét. A bűnözési ráta 0 százalék, az utcák kristálytiszták, a lakosság pedig fiatal családokból és nyugdíjasokból áll.

Svájc mind a 26 kantonjában szeretné elérni, hogy fogadják el a migránsok betelepítését, mivel tartani kívánja az ötvenezres kvótára vonatkozó ígéretét. Oberwil-Lielinek tíz főt kellene befogadnia, a lakosság azonban a bűnözés növekedésétől fél – különösen a kölni erőszakhoz hasonló esetektől.

Egy anya úgy nyilatkozott, hogy tisztában van vele: „önzőn” viselkedik, de nem akarja féltve elengedni a lányát bárhová. „Tudom, hogy a szíriai menekülteken segíteni kell, boldogan adok is nekik pénzt, de nem akarom, hogy fiatal férfiak jöjjenek a faluba” – jelentette ki.

A helyi népszavazáson 52-48 százalékban győztek a nemek, Adreas Glaner polgármester szerint azért, mert a lakosság nem tudja előre, hogy a betelepíteni kívánt migránsok honnan érkeznének. „Nem mondták meg nekünk, hogy a menekültek Szíriából jönnének, vagy gazdasági bevándorlók más országokból” – fogalmazott. „A szíriai menekülteknek valóban segíteni kell, de a legjobbat akkor tesszük, ha az otthonukhoz közelebbi táborokban segítünk rajtuk. Küldhetünk pénzt, de a itteni letepítésük rossz üzenetet közvetítene, mert ennek alapján mások is el fognak indulni, fizetni fognak az embercsempészeknek és kockáztatni fogják az életüket az óceánon”.

A polgármester arról is beszélt, hogy Oberwil-Lieli „nem elég felszerelt” tíz migráns befogadására. Az egyetlen lehetőség, ahová a menekülteket el lehetett volna szállásolni egy üres irodaépület volt, azonban a közösség erősen tiltakozott a helyszín ellen, mivel a közelben található egy óvoda.

Glaner szerint Oberwil-Lieli „nem a migránsoknak való hely”, mivel nem tudnának hol dolgozni – csak néhány üzlet van a faluban és néhány farm a környéken –, nem beszélik a nyelvet, és emiatt a gyerekeiknek is speciális figyelemre volna szükségük az iskolában.

Ugyanakkor több diák kifejezte „szégyenét” a szavazás után, hogy Oberwil-Lieli nem akar egyetlen migránst sem befogadni. A 27 éves Niclas Guedel szerint például „mindenkinek joga van egy új élethez” és falunak nincs joga ezt megtagadni, már csak azért sem, mert Oberwil-Lieli „könnyen el tudna szállásolni néhány családot”.

Oberwil-Lielinek egyelőre nem kellett kifizetnie a több mint nyolcvanmillió forintnak megfelelő bírságot. A polgármester azonban már bejelentette, hogy a falu lakossága minden éveben bőven ki tudja fizetni az összeget, csak hogy biztosítsa a betelepítés tilalmát. A tervek szerint egyébként nem is vetnek ki külön adót, hanem a falu az éves költségvetéséből gazdálkodja majd ki a büntetést.

 

Forrás: Daily Mail