„Svédország túl gyenge és gyáva”

A baloldal démonizálja Magyarországot – ez a propaganda azokkal szemben, akik más nézeteket képviselnek – mondta a képviselő

Őry Mariann – 2016.05.09. 04:38 –

Svédország évtizedeken keresztül megúszta a tömeges bevándorlás és a multikulturalizmus okozta problémákat, mostanra azonban kénytelen szembenézni a valósággal – mondta lapunknak Kent Ekeroth, a Svéd Demokraták parlamenti képviselője. A nyugati vezetőktől nem vár sokat, de hazánkat jó példának tartja.

kent-ekerothKent Ekeroth, a Svéd Demokraták parlamenti képviselője (Fotó: Csudai Sándor)
– A legfrissebb hírek szerint az iszlamisták beszivárogtak a kisebbik svéd koalíciós erőbe, a Zöld Pártba. Nemrég lemondott Mehmet Kaplan lakhatásügyi miniszter, miután a média leleplezte a török ultranacionalistákhoz és iszlamista szervezetekhez fűződő kapcsolatát. Emellett a hírszerzés az Iszlám Állam stockholmi terrorfenyegetésére figyelmeztetett. Meglepte?

– A legkevésbé sem. Már 2010-ben gyanakodtam Kaplan hátterére, és arra, hogy az iszlamisták megjelentek a Zöld Pártban. Az is köztudott, hogy igen sajátos nézeteket valló muszlimok vannak a kormányzó Szociáldemokrata Pártban is. Nem csoda, hiszen tömegek vándoroltak be Svédországba, a kormánypár­tok pedig az úgynevezett integrá­ciós politikájukkal nagyon elszántan juttatják hatalmi pozíciókba ezeket az embereket. Tömeges bevándorlás nélkül nem lennének terroristák az országban. Egyik dolog a másikból következik.

– Hogyan lehetséges, hogy a Svéd Demokratákat leszámítva lényegében mindegyik svéd párt aggódik a politikai szélsőségek miatt, de figyelmen kívül hagyja a muszlim szélsőségességet?

– Először is nem igazán értik, mi az iszlamizmus. Az ítélőképessé­gük nem tiszta, hiszen évtizedek óta harcolnak a tömeges bevándorlásért. Elvakítja őket a tény, hogy ha elkezdik kritizálni az iszlámot, azzal a multikulturalizmust is kritizálnák. Ezt nem tehetik meg.

– Taburól van szó?

– Nem csak arról. Saját maguk ellen is érvelnének. Természetes, hogy nem akarják megzavarni a saját köreiket.

– Ez azt is jelenti, hogy a többi párt nem veszi figyelembe a Svéd Demokraták álláspontját a bevándorlásról?

– A parlamentben semmilyen kérdésben sem működnek velünk együtt, de persze, a fő ok a bevándorlás. Svédország túl gyengévé és gyávává vált ahhoz, hogy szembenézzen az igazsággal, és kimondja azt. Úgy tűnik a svédek nem tudnak kiállni az országukért és a kultúrájukért. A baloldali média mindent megtesz azért, hogy a perifériára szorítsa a Svéd Demokratákat. A rágalmazó dokumentumfilmjeikkel és cikkeikkel szellemi akadályt állítottak közénk és a többi párt közé.

– A felmérések szerint van esélyük megnyerni a következő parlamenti választásokat 2018-ban. Találnak majd koalíciós partnert?

– Szerintem az úgynevezett jobbközép pártok együttműködnek majd velünk. Tudják, hogy másképp jó időre kiszorulnak a hatalomból Svédországban.

– A svéd média hajlamos azáltal támadni a Svéd Demokratákat, hogy Magyarország bevándorlás­politikáját bírálja. A pártja szerint mi, magyarok jó úton járunk?

– Magyarország több szinten is ellenszegül a nyugat-európai baloldali-liberális establishmentnek: kritizálja az Európai Uniót, ellenzi a bevándorlást, kitart a keresztény, hagyományos értékek mellett, támogatja a családok gyermekvállalását. A baloldali média démonizálni akarja Magyarországot, például antidemokratikusnak nevezi – ez a szokásos propaganda azokkal szemben, akik más nézeteket képviselnek. Szerintem Magyarország helyes úton jár. Orbán Viktor alighanem a legfontosabb nemzetállami vezető napjainkban, példakép Nyugat-Európa számára. Jó hír, hogy Lengyelország és Szlovákia is hasonló migrációs politikát folytat. Nagyon remélem, hogy kitartanak. Ha elrettentő példát akarnak mutatni az embereknek, mondják nekik, hogy menjenek Svédországba, ott megláthatják, hogyan nem szabad csinálni.

– Ha megnézzük a nyugati lapok cikkeinek kommentjeit, látható, hogy a nyugati-európai olvasók szimpatikusabbnak látják a magyar migrá­ciós politikát. Számít arra, hogy hatással lesz az ottani vezetőkre a nyugati közvélemény változása?

– A vezetők alighanem reménytelenek. Arról sem vagyok meggyőződve, hogy az átlagos svédek túl sokat tudnak arról, hogy mi történik Magyarországon. Ugyanakkor jó példájával Magyarország segíti a hozzánk hasonló politikusokat: megfékezték a bevándorlást, mégis fejlődnek, jól teljesít a gazdaságuk, az országuk biztonságos. A turisták szívesen jönnek Magyarországra, szemben azzal, amivel folyton érvelnek Svédországban, hogy senki se jön majd hozzánk, ha lezárjuk a határt.

– Valóban, Budapesten jól teljesít az idegenforgalom, miközben például Brüsszelben válságban van.

– Nemsokára ez lesz Svédországban is, a turisták kevésbé szívesen jönnek, ha a túl sok bevándorló rombolja a biztonságot. Hosszú távon a valóság győz. Svédország évtizedekig menekült a valóság elől, amely most kezdi utolérni.

– Meddig romolhat a helyzet a következő választások előtt?

– A kormánynak fel kellett ismernie, hogy nem tudunk elhelyezni hetente tízezer új migránst, ráadásul mindez rengeteg pénzbe is kerül. Korlátozni kezdték a bevándorlást, de csak azért, hogy fejleszteni tudják a rendszert, és még több embert fogadjanak be. Nem értik a bevándorlással kapcsolatos fő problémát. Szerencsére a média elkezdett beszélni a migrációval kapcsolatos bajokról, és a pártunk is egyre erősebb lesz.