Más földrészre is átterjedhet az ebola

A vírus egyik felfedezője attól tart, hogy indiaiak fogják hazahurcolni a szubkontinensre a kórt

MH – 2014.09.21. 15:56 –

Peter Piot szerint félő, hogy a Nyugat-Afrikában élő indiaiak közül valaki hazahurcolhatja a kórt a szubkontinensre. A belga járványügyi szakember, volt ENSZ-főtitkárhelyettes a Der Spiegelnek elmondta, hogy Indiában gyakran nem viselnek kesztyűt az orvosok és az ápolók, és Nyugat-Afrikában is a kesztyű használatának mellőzése vezetett a kór rohamos terjedéséhez.

Attól viszont nem tart, hogy Európában vagy az Egyesült Államokban ne tudnák megfékezni a kórt. "Ha előfordulnának ebolás esetek Európában, lennének ugyan halottak, de a vírust gyorsan fel lehetne tartóztatni" - vélekedett. 

lead piotA belga szakembert aggodalommal tölti el a járvány mértéke. "Ez már nem járvány, hanem humanitárius katasztrófa. Nem hittem volna, hogy valaha idáig fajulhat a helyzet" - mondta Piot a mostani járványról, amelyet a betegek kevesebb mint fele él túl." - mondta.

A térségben az idén eddig több mint 2600-an haltak bele a járványba, amely az eddigi legsúlyosabb a vírus 38 évvel ezelőtti felfedezése óta. A kórokozót az akkori Zairéban, a mai Kongói Demokratikus Köztársaságban azonosították kutatók, köztük Peter Piot. 


Forrás: APA, AFP, MTI