Két ajkai autóipari vállalat 168 millió forint állami támogatást kap

Állami támogatást kapott az Ajkai Elektronikai Kft. és az AE-Plasztik Kft. kapacitásnövelő beruházáshoz, létszámbővítéshez és technológiai korszerűsítéshez

Putsay Gábor – 2016.03.30. 18:21 –

Olyan hazai nagyvállalatokat is támogat a kormány, amelyek nem jutnak uniós forráshoz a kapacitások bővítésekor, viszont beruházásaik és technológiai megújulásuk elengedhetetlen a nemzetgazdaság fejlődése és a foglalkoztatás bővítése érdekében. Ennek keretében a kormány a Műszertechnika-Holding Zrt. tulajdonába tartozó Ajkai Elektronika Kft. és az AE-Plasztik Kft. gépvásárlási beruházását 168 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti.  

ajka leadÁllami támogatásról szóló okiratot adott át Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b2) Kersner Lászlónak, az AE-Plasztik Kft. ügyvezető igazgatójának (b1) és Lautner Józsefnek, az Ajkai Elektronikai Kft. ügyvezető igazgatójának (j1). A miniszter mellett Schmidt Balázs a tulajdonos Műszertechnika-Holding Zrt. vezérigazgatója (j2). MH Fotó: Varga Imre

A hazai vállalatok igazi húzóerőt jelentenek a gazdaság számára, s a kormány számára kiemelten fontos feladat, hogy ezeket a cégeket lehetőségeihez mérten támogassa – közölte tegnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Ajkai Elektronikai Kft. és az AE-Plasztik Kft. kapacitásbővítő beruházásának bejelentésekor. A kormány tavaly költségvetési pénzből hárommilliárd forint értékű támogatási programot indított, azon hazai nagyvállalatok számára, akiknél nincs lehetőség európai uniós támogatás igénybe vételére a kapacitásnövelő beruházások esetében. A Nemzetgazdasági Minisztérium azt a célt tűzte ki, hogy a Nagyvállalati Beruházási Támogatás Programban ötszáz új munkahely jöjjön létre, tavaly tizenöt hazai nagyvállalat nyert támogatást – közölte a miniszter. A kormány a Műszertechnika-Holding Zrt. tulajdonába tartozó Ajkai Elektronika Kft. és az AE-Plasztik Kft. gépvásárlási beruházását 168 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti. Ezt igénybe véve előbbi közel 235 millió forintos beruházásából mintegy 82 millió forintot tesz ki az állami támogatás, utóbbi 245 millió forintot meghaladó fejlesztéséből 86 millió forint a kormányzati segítség. A két beruházással összességében harminchárom új munkahely jön létre. Varga Mihály hangsúlyozta azt is, hogy a magyar cégek súlya egy-egy régióban kiemelkedő, ugyanakkor a nagyvállalatok esetében nehéz hozzáférni az uniós támogatáshoz. A kormány azért döntött a program elindítása mellett, hogy támogassa a nemzeti ipart, és hozzásegítse a vállalatokat versenyképességük növeléséhez.

A miniszter lapunkat arról tájékoztatta, hogy két héten belül meghirdetik az újabb pályázatot, idén a vállalatok tizenötmilliárd forint támogatásra nyújthatnak be igényt. A legfontosabb cél – hangsúlyozta a miniszter – hogy a vállalat technológiai fejlesztést valósítson meg, bővítse a létszámát, és a beruházás révén emelje az árbevételét.

A magyar gazdaságot említve Varga Mihály közölte, hogy folyamatos bővülő pályán vagyunk, amit már nemcsak az export segít, a belső kereslet is egyre erősebb. A reálkeresetek tavaly 4,3 százalékkal emelkedtek, az ipar 7,5 százalékos növekedése pedig az uniós átlag feletti volt. Hozzátette: hazánk gazdasági teljesítményének növekedését jól mutatja, hogy a rendszerváltás óta még nem dolgoztak ilyen sokan Magyarországon. A foglalkoztatottak száma immár meghaladja a 4,2 milliót, 2010 óta félmillióval növekedett a foglalkoztatotti létszám, a munkavállalók kétharmada a versenyszférában helyezkedett el. A miniszter közölte: Veszprém megyében az országos átlagot meghaladóan bővült 2010 és 2015 között a foglalkoztatottság.

Kersner László, az AE-Plasztik Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a cég hét új fröccsöntő gépet vásárol, amelyek összességében harminc-negyven százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak. A vállalat éves szinten 5-700 millió forint árbevétel-növekedésre számít a beruházás révén. Lautner József, az Ajkai Elektronikai Kft. ügyvezető igazgatója azt közölte, hogy havonta több, mint félmillió alkatrészt szállítanak a Magyar Suzuki Zrt.-nek, az új présgép és ponthegesztő robotcella precízebb munkát tesz lehetővé. A beruházás azért fontos, mert a megrendelők minőségi igénye emelkedik, és ennek leginkább új gépekkel lehet eleget tenni.

 

Két ajkai autóipari vállalat 168 millió forint állami támogatást kapÁllami támogatást kapott az Ajkai Elektronikai...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. március 30.