Sok szempontból jó a viszony Oroszországgal, valódi partnerség szükséges

5 perces interjú: Zaza Kandelaki Grúzia budapesti nagykövete

Őry Mariann – 2016.03.30. 03:42 –

„Álláspontunk szerint a NATO jelentené számunkra a biztonságot. Oroszországnak meg kell értenie, hogy a NATO-tagság Grúzia számára nem az agresszió jele, nem támadó gesztus, hanem éppen hogy védekező mechanizmus, a biztonságukat akarjuk vele szavatolni.”

kandelaki– Központi kérdés most Európában Törökország vízummentessége, ami nagyon komplex probléma. Grúzia esetében viszont egyszerűbbnek tűnik a helyzet. Mire számít?


– Mi megcsináltuk a házi feladatunkat, ami a belpolitikai helyzetet, reformokat illeti. Ukrajnában viszont ezzel gondok vannak, ezért is kapja meg Grúzia korábban a mentességet. Ami Törökországot illeti, geopolitikai és egyéb jelentősége egyértelmű, kulcsszerepe van a migrációs válságban. Fontos, hogy előbb-utóbb a török állampolgárok is megkapják a vízummentességet, természetesen Grúzia támogatni fogja.

– A NATO-n kívüli országok közül Grúzia járul hozzá a legnagyobb mértékben az afganisztáni misszióhoz. A szövetségben való tagságuk ugyanakkor úgy látszik, legkevésbé az érdemektől függ.

– Álláspontunk szerint a NATO jelentené számunkra a biztonságot. Oroszországnak meg kell értenie, hogy a NATO-tagság Grúzia számára nem az agresszió jele, nem támadó gesztus, hanem éppen hogy védekező mechanizmus, a biztonságukat akarjuk vele szavatolni. Nagy szomszédunkkal sok szempontból jó a kapcsolatunk, de mi valódi partneri viszonyt akarunk. A vörös vonal ebben Dél-Oszétia és Abházia – Grúzia húsz százaléka orosz megszállás alatt áll, ez pedig elfogadhatatlan.

– Miről szólt az orosz Gazprom és Tbiliszi közötti tárgyalás az ország energiaellátásáról?

– A grúz kormány célja a zavartalan és stabil gázellátás biztosítása, az utóbbi időben megnőtt az ország igénye. Erről tárgyaltunk a Gazprommal, ugyanakkor, mivel sikerült megegyezésre jutnunk stratégiai partnerünkkel, Azerbajdzsánnal a szükséges pluszmennyiség biztosításáról, még sincs rá szükség, hogy a Gazpromtól vegyünk többet. Grúzia továbbra is megkapja a gázellátást azon a vezetéken, ami a területén keresztül Örményországba tart, a Gazpromtól az eddigieknél nem igényelt többet a kormány.