Sikerül elérni a fenntartható növekedést

2 perces interjú: Kovács Árpád a Költségvetési Tanács elnöke

Bódy Géza – 2016.03.30. 03:16 –

"Őszintén örülök, hogy kedvezően alakulnak a gazdaság főbb mutatószámai. "

kovacs– Mi a véleménye a jövő évi büdzsé tervezetéről?

– Kizárólag magánvéleményem lehet, hiszen a Költségvetési Tanács véleményezésre még nem kapta meg a minisztériumi dokumentumot, amelyet ezekben a napokban várunk. Most úgy látom, a fenntartható gazdasági növekedést sikerül elérni, a stabilitást szintén meg tudjuk valósítani. Ez volt és ez is a kormány célja. Őszintén örülök, hogy kedvezően alakulnak a gazdaság főbb mutatószámai. Kétségre nem látok okot, sőt az is sokat lendíthet a fejlődésen, hogy a sokáig kedvezőtlen helyzetben lévő építőipar is fellendülni látszik.

– Az NGM leiratából kiderül, a konvergenciaprogrammal egy időben készül a büdzsé tervezete. Nem nagy feladat ez a kettő egyszerre?

– Nem. Jónak tartom, hogy teljeskörűen készülnek ezek a programok. Úgy tudom, ennek kidolgozása a költségvetési tervezéssel teljes mértékben összhangban van, illetve lesz.

– Lehetségesnek tartja a nullszaldós büdzsé elérését?

– Szintén magánemberként úgy látom, nem csak lehetséges, hanem úgy is kell tervezni a költségvetést, hogy abban a hiány nulla legyen.
A nullszaldós költségvetés azt jelenti, hogy az ország annyit fogyaszt, amennyit meg tud teremteni. Az országnak az uniós források nélkül is helyt kell állni.

– Apropó, brüsszeli támogatás: befolyásoló tényező-e, hogy a kifizetéseket több nézeteltérés miatt gyakran visszatartják?

– Úgy látom, nem. A lényeg az, hogy sikerüljön időben megegyezni az Európai Bizottsággal egy-egy felmerülő konfliktus esetében. Több, függőben lévő program is van. Amennyiben 2020 után is létezik majd uniós támogatás, akkor az egészen biztos, hogy sokkal kevesebb lesz a mostaninál. Mindenképpen a saját lábunkra kell állni, amelyhez lehetőséget a kiszámíthatóság és a tervezhetőség ad.