Nok: tizenhét pontból álló módosításokról szavaz ma a parlament

Elfogadhatják a visszaküldött törvényt

Bozlék Krisztina – 2016.03.30. 03:09 –

Módosításokat fogadott el tagnap a törvényalkotási bizottság a nemzeti otthonteremtési közösségekről szóló törvényjavaslathoz. Az előterjesztésről ma szavaz az Országgyűlés.

Tizenhét pontból álló, zömében egyértelműsítő, pontosító módosításokat fogadott el az államfő által a Tisztelt Háznak megfontolásra visszaküldött, a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvényjavaslathoz tegnap az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

A változtatások rögzítik, hogy a közösségszervező köteles folyamatosan fenntartani a törvényben meghatározott tartalék szintjét. Egy módosítás a kiszámítható működés érdekében a rendkívüli befizetések összegét a hátralék negyven százalékában maximálja, míg a licitekét annak hatvan százalékában. Egy másik módosítás pedig kimondja, hogy a közösség a tevékenységét, az előre megjelölt időtartamon túl, addig folytatja, amíg minden tagja ingatlanhoz nem jut. Törvénybe foglalnák azt is, hogy a szervező zrt. vagyona elkülönül az általa működtetett nok vagyonától. S változna még az is, hogy ha a közösséget az előzetes megállapodástól számítva fél éven belül nem veszik nyilvántartásba, a lakásvásárló mentesül a kötelezettségek alól, és a szervező köteles visszafizetni neki a regisztrációs díjat. A módosított javaslatról ma szavaz az Országgyűlés.

Az előterjesztő nevében Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a testület előtt azt mondta: a garanciális szabályok egyértelművé tételével kívántak eleget tenni az államfő által javasoltaknak. Ezt szolgálja a jogi személyek működésének, felelősségének elhatárolása egymástól vagy a háromszázalékos tartalékfenntartási kötelezettség egyértelműsítése, és a tevékenység fenntartása mindaddig, amíg minden tag lakáshoz nem jut.

Az MSZP kijelentette: a megjelölt kifogásoknak legalább a felére nem adtak választ. A Jobbik szerint a kormánypolitikusok is pontosan tudják, hogy a közösségek bedőlhetnek, ezért nem állítanak mögé garanciát.


Holnap két ügyben is dönthet az AB

Várhatóan holnap dönt az Alkotmánybíróság (AB) Áder János indítványairól, amelyekben a köztársasági elnök előzetes normakontrollt kért a Magyar Nemzeti Bankról (MNB), valamint a postai szolgáltatásokról szóló törvények módosításáról – közölte tegnap Bitskey Botond, az AB főtitkára az MTI érdeklődésére. Az Országgyűlés kormánypárti többsége március 1-jén szavazta meg a két törvénymódosítást.
Az MNB-törvény kivételes eljárásban elfogadott módosítása akár tíz évig korlátozná a jegybank tulajdonában álló gazdasági társaságok és alapítványok adatainak megismerhetőségét. A postatörvény megváltoztatása a Magyar Postának a piaci alapú szolgáltatásaira vonatkozó adatszolgáltatását korlátozta.