Erőteljes javulás a versenyszférában

A tavalyi második negyedév óta 4,2 milliónál többen dolgoznak hazánkban, folyamatosan csökken a munkanélküliségi ráta

Putsay Gábor – 2016.03.30. 03:07 –

Ismét javult a munkaerőpiaci helyzet hazánkban, a kedvező folyamathoz leginkább a versenyszféra járult hozzá. Ezzel együtt tovább csökkent a munkanélküliségi ráta.

10o-grafKét éve négymillió feletti a foglalkoztatottak száma Magyarországon, a munkanélküliségi ráta pedig 11 éve nem volt ilyen alacsony – mondta tegnap Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira reagálva. A távirati iroda beszámolója szerint kifejtette: a 2010-es kormányváltás óta 532 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak létszáma, és mára 4,2 millió fölé emelkedett. A növekedés döntően a versenyszférában következett be, itt 317 ezres bővülés volt. Ugyanebben az időszakban a foglalkoztatási ráta 54,6-ről 64,7 százalékra emelkedett, míg a 11 százalék fölötti munkanélküliségi ráta 6,1 százalékra csökkent – mutatott rá az államtitkár.

Mint arról a statisztikai hivatal beszámolt, a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,241 millió volt tavaly december és idén február között, 117 ezerrel több, mint egy évvel korábban, ezzel a tavalyi második negyedév óta folyamatosan meghaladja a 4,2 milliót. Az összességében 117 ezres növekedéshez az elsődleges munkaerőpiac 62 ezerrel járult hozzá, a közfoglalkoztatottak köre 45 ezerrel bővült, külföldi telephelyen pedig tízezerrel dolgoztak többen. Ebben az időszakban 6,1 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, egy év alatt 71 ezerrel 275 ezerre csökkent az állástalanok száma, és 1,6 százalékponttal az arányuk.
Az NGM közölte: a kormány aktív foglalkoztatási programjainak kiemelkedő szerepe van a folyamatosan javuló munkaerőpiaci statisztikákban. A magyar reformoknak köszönhetően várhatóan idén is tovább nőhet a foglalkoztatás, ami a költségvetés bevételeinek alakulására és a háztartások fogyasztására is pozitívan hat.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a munkanélküliségi helyzet az elmúlt időszakban a várakozásokat meghaladóan javult. Biztató, hogy a legutóbbi felmérések továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik. A ütem növekedését ugyanakkor fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakemberhiány, ami viszont támogathatja a köztisztviselői állomány tervezett csökkentéséből származó növekvő munkaerő-kínálat felszívását, így a munkaerőpiac szerkezete kedvező irányba mozdulhat.
Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a következő hónapokban folytatódhat a munkaerőpiaci helyzet javulása, a munkanélküliségi ráta csökkenése és a bérek dinamikus bővülése. Mindkét elemző arra számít, hogy a munkanélküliségi ráta ebben az évben hat százalék alá csökken.