Változás lehet a jövedéki adó szabályaiban

Bozlék Krisztina – 2016.03.30. 03:05 –

A jövedéki adózás szabályainak módosítását tervezi a kormány, az egységesítés, az adminisztráció csökkentése és az adóbeszedés hatékonyságának növelése érdekében.

A kormány honlapján véleményeztetésre közreadott tervezet indoklása szerint az 1998-as jogszabály elfogadása óta végbement technikai fejlődés, a szabályozás alkalmazásának tapasztalatai, problémái indokolják a szabályozás modernizálását. Az adómértékekben alapvető változásokat nem tartalmaz a tervezet, a legtöbb módosítást a jövedéki eljárás menetében hozza – adta hírül a távirati iroda.

Módosulnak a nyilvántartás, az adatszolgáltatás és az engedélyeztetés szabályai, alapvetően az eljárások elektronizációjára épít az új jogszabály. Az adatszolgáltatásra kötelezett alanyoknál, amennyiben saját szoftver fejlesztésével kívánnak eleget tenni kötelezettségüknek, a szoftverfejlesztés átmeneti többletköltséget jelent, de ennek mértékére nincs becslése a tárcának. Lehetőség lesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kifejlesztett szoftver segítségével ügyfélkapun keresztüli adatküldésre is, ami gazdálkodói részről nem igényel többletköltséget.

A zárjegy előállítási költségét az alkoholtermékeknél jelenleg is a zárjegyigénylők viselik, a dohánygyártmányok esetében is ezt a versenysemleges költségviselési megoldást vezetik be. Új elem a kisüzemi bortermelő jövedéki kategória bevezetése, kedvezőbb szabályozással a mintegy 6500 termelő számára.