Itthon tartja a rezidenseket az ösztöndíj

Lázin Miklós András – 2016.03.26. 02:05 –

Igen sok, 917 szakorvosjelölt pályázott sikeresen az idei rezidensi ösztöndíjprogramokra. Ennek köszönhetően már több mint háromezer-négyszáz rezidens maradt itthon.

Jelentős az érdeklődés az idei rezidensi ösztöndíjprogramokra, ezt jelzi, hogy eddig 917 szakorvosjelölt ért el benne sikert – közölte tegnap az egészségügyért felelős államtitkárság a távirati irodával. Minden érvényes és a szakmai feltételeknek megfelelő pályázó támogatásban részesül, ők havonta nettó százezer forint juttatást kapnak. Azok a szakorvos- és fogszakorvosjelöltek, akik a hiányszakmás képzés valamelyikében vesznek részt, havi nettó százötvenezer forint támogatást kapnak – tudatták.

A házi gyermekorvosi körzetek betöltését szolgáló Méhes Károly-ösztöndíjat elnyerők, valamint a Gábor Aurél-ösztöndíjas sürgősségi szakorvosjelölteknek havi nettó kétszázezer forintos ösztöndíj jár, ha vállalják, hogy a szakvizsgát követően – a folyósításának megfelelő ideig – Magyarországon dolgoznak és nem fogadnak el hálapénzt. Az államtitkárság adatai szerint eddig már több mint háromezer-négyszáz fiatal kapcsolódott be a programba. A kormány erre a célra eddig csaknem ötmilliárd forintot biztosított.

Általános, a betegtájékoztatókról szóló ajánlást készített az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK). Az anyag az egészségügyi szolgáltatóknak szól annak érdekében, hogy egységesebb, átláthatóbb és közérthető betegtájékoztatási gyakorlat alakuljon ki.

Az OBDK szerint az ajánlás minden lényeges szempontot szerepeltet. Az általános tájékoztató használatával csökkenthető a betegekben esetlegesen kialakult bizonytalanság- és kiszolgáltatottságérzet, növelhető az ellátásban való aktív részvétel és a terápiakövetés.