Tömegkezelési gyakorlatok

Kiképzés Koszovóban: jól szerepeltek a honvédeink

Lázin Miklós András – 2016.03.26. 01:57 –

Folyamatosan zajlanak a kiképzések a külszolgálatot teljesítő honvédalakulatoknál. Március második felében többek között Koszovóban tartottak lövészetet és tömegkezelési gyakorlatot.

Nemzetközi kiképzéseken vettek részt március második felében Koszovóban a MH KFOR-kontingens tizennegyedik váltásának katonái. Az orahovaci lőtéren megtartott lövészet statikus bemutatóval kezdődött, amelyen a részt vevő tíz nemzet katonái kiválaszthatták azt a fegyvert, amelyet később ki is próbáltak. A többségében az MH 5. Bocskai István Lövészdandárhoz tartozó magyar katonáknak a kiképzés három napja alatt döntően a más nemzeteknél rendszeresített géppuskák, pisztolyok és gépkarabélyok, valamint mesterlövészpuskák kipróbálására nyílt lehetőségük.

A továbbiakban a Pristinában állomásozó és a harcászati tartalék zászlóalj (KTM) alárendeltségébe tartozó magyar Charlie század a portugállal és egy amerikai századdal közösen úgynevezett tömegkezelési kiképzésen vett részt. Erre azért volt szükség, mert amikor a különböző alegységeknek együtt kell működniük, akkor ismerniük kell egymás technikáit. Emellett a századok begyakorolták, hogy feladat közben hogyan tudják majd egymást segíteni, szükség esetén leváltani. Gyakorlás közben az amerikai katonáknak a portugál század megtartotta a tűziszony (angolul: fire phobia) leküzdésére szolgáló kiképzést is. A fire phobia-oktatást csak a KTM tarthatja meg, amelyet a műveleti területre újonnan érkező alegységeknek teljesíteniük kell. A KFOR-misszióban szolgálatot teljesítő katonák folyamatos cserélődése miatt a márciusi művelet mind az amerikai, mind a magyar század első zászlóaljszintű közös kiképzése volt. Ezen túl a katonák járőrözési gyakorlatot is végeztek. A magyarok képzettségének köszönhetően sikerült „jó” minősítést szerezni.