Felszámolás alatt a terrorhálózatok

Az Iszlám Állam több európai célpont ellen is merényletre készül, Franciaországban újabb támadást hiúsított meg a rendőrség

Tóth Loretta – 2016.03.26. 01:47 –

Három embert őrizetbe vettek Brüsszelben a Franciaországban meghiúsított terrortámadással kapcsolatban, köztük volt az a férfi is, akit a péntek délutáni razziában tett ártalmatlanná a rendőrség különleges alakulata.

06oEgy embert lelőttek, hármat pedig előállítottak a pénteki brüsszeli razziában (Fotó: Reuters)
Felszámolás alatt áll az a hálózat, amely elkövette a tavaly novemberi párizsi és a keddi brüsszeli merényleteket, de léteznek további, veszélyt jelentő hálózatok – mondta pénteken Francois Hollande francia államfő. „Eredményeket értünk el azzal, hogy Brüsszelben és Párizsban is találtunk terroristákat, számos letartóztatás történt” – fogalmazott párizsi sajtótájékoztatóján a francia elnök. Hangsúlyozta, bár a párizsi és brüsszeli merényleteket elkövető hálózat felszámolás alatt áll, a terrorveszély még mindig valós, mert tudják, hogy léteznek további hálózatok.

A francia titkosszolgálatok még csütörtökön előállítottak egy körözött személyt, az akcióval pedig sikerült meghiúsítani egy terrortámadást Franciaországban. Francia rendőrségi források később közölték, a tavaly novemberi párizsi merényletsorozat egyik kitervelőjeként számon tartott, majd egy rajtaütés során agyonlőtt Abdelhamid Abaaouddal együtt ítélték el távollétében dzsihadisták toborzásáért tavaly Brüsszelben azt a férfit, akit csütörtökön őrizetbe vettek. A férfi lakásában a rendőrök fegyvereket és robbanóeszközöket, valamint alapvető háztartási anyagokból előállítható TATP-t találtak. Ezt a robbanóanyagot használják az Iszlám Állam tagjai a merényletekhez.

Brüsszel Schaerbeek negyedében is nagyszabású razziát tartott pénteken a belga rendőrség – közölte Bernard Clerfayt, a kerület polgármestere az RTBF belga közszolgálati televízióban. Az akció során egy embert lelőttek, egyet előállítottak. A polgármester tájékoztatása szerint a rendőrség kiérkezéskor a keresett férfi a hatóságok felszólításának nem tett eleget, ezt követően lelőtték. A holttest mellett egy robbanóanyagokkal megrakott táskát találtak. A belga szövetségi ügyészség tájékoztatása szerint a művelet az előző nap Párizsban meghiúsított terrortámadással volt összefüggésben. Ezen akció kezdetekor három detonáció hallatszott, amelyekről később a polgármester elmondta, hogy azok a rendőrség által előidézett és felügyelt robbantások voltak. A délutáni akció során őrizetbe vett, egyelőre ismeretlen személyazonosságú férfi mellett előállítottak korábban egy Salah A. és egy Tawfik A. nevű fiatalembert is, mert a gyanú szerint nekik is közük volt a Franciaországban készülő támadáshoz. A három személy közül ketten könnyebb sérüléseket szenvedtek az elfogásuk közben.

Németországban szintén razziát tartottak a rendőrök, ott a keddi brüsszeli terrortámadásokkal kapcsolatban vettek őrizetbe két férfit. Egyiküket csütörtök délután vette őrizetbe egy különleges rendőri bevetési egység Düsseldorf térségében. Az észak-rajna-vesztfáliai szalafista szubkultúra tagjaként ismert Samir E.-t a török hatóságok tavaly nyáron feltartóztatták a szíriai határvidéken, és visszatoloncolták Amszterdamba, ahonnan az országba érkezett. Ugyanazzal a repülőgéppel szállították vissza, mint Khalid el-Bakraouit, az egyik brüsszeli merénylőt.

Az amerikai biztonsági szervek a CNN hírtelevízió jelentése szerint úgy tudják, hogy az Iszlám Állam szervezete több európai célpont ellen készült merényleteket elkövetni feltehetően párizsi és brüsszeli hálózata révén, és ezek előkészítése különböző stádiumokban volt.


Abdeslam jogai

A párizsi főügyész állítólag megsértette a Salah Abdeslamról folyó nyomozás titkosságát, ezért a francia fővárosban novemberben elkövetett merényletek feltételezett főszervezője panaszt nyújtott be ellene – közölte pénteken Sven Mary, a gyanúsított ügyvédje. Az erről szóló híreket a belga szövetségi ügyészség is megerősítette. A védőügyvéd szerint Francois Molins akkor sértette meg a nyomozás titkosságát, amikor szombati sajtótájékoztatóján ismertette, hogy az előző napon Brüsszelben elfogott gyanúsított miket mondott kihallgatása során a belga nyomozó hatóságoknak. Koen Geens belga igazságügyi miniszter eközben közölte, Abdeslam a keddi brüsszeli terrortámadások óta nem működik együtt a hatóságokkal. A belga sajtó egyébként pénteken arról írt, hogy egy rendőri jelentésben már december elején szerepelt a címe annak a lakóháznak, amely Salah Abdeslam búvóhelyéül szolgált. A dokumentum azonban elakadt a rendőrkapitányságon.


Kurd merénylet

Három katona meghalt, huszonnégy pedig megsérült csütörtök este, amikor a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadói gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak, majd lövöldözni kezdtek a délkelet-törökországi Diyarbakir tartomány Mermer településének csendőrállomásánál. A detonációt követően a PKK fegyveresei gépkarabélyaikkal lövöldözni kezdtek, amire a biztonság erők is tüzet nyitottak. Az összecsapás hírére a hatóságok nagy számban mentőegységeket és erősítést vezényeltek a helyszínre. A sebesülteket Diyarbakir város katonai kórházába szállították. Törökország délkeleti részében két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok a kurd milíciák és a török haderő között. A biztonsági erők december óta átfogó katonai akciót hajtanak végre a kurd felkelők ellen. Az összecsapások során július óta a török haderő katonáiból mintegy háromszázan, a PKK lázadói közül ezrek estek el, számos helyen kijárási tilalom van érvényben.Röviden. Egyenetlen színvonalú az uniós hírszerzés

-
A nemzetbiztonság nem elsősorban az Európai Unió, hanem az egyes nemzetállamok felelőssége, de a tagállamok biztonsági szolgálatainak színvonala „nagyon egyenetlen” - mondta pénteken a BBC-nek Michael Hayden volt CIA-igazgató. Kijelentette: Nagy-Britanniában és Franciaországban „nagyon jó és agresszív” szolgálatok működnek. A skandináv országok elhárító ügynökségei is jók, de kicsik, azonban a kontinens többi országának többségében és különösen Belgiumban, sajnos kis, erőforrásokkal nem kellőképpen ellátott, törvényi akadályokba ütköző szolgálatok dolgoznak, Belgium esetében ráadásul egy olyan kormánynak, amely maga is „kihívásokkal küszködik az általános kormányzati tevékenység ellátásában” - fogalmazott a volt CIA-igazgató.

- Amerikai állampolgárok is vannak a három nappal ezelőtti brüsszeli terrortámadások halálos áldozatai között – közölte John Kerry amerikai külügyminiszter pénteken Brüsszelben, ahova azért érkezett, hogy kifejezette részvétét az ország lakosságának. A tárcavezető nem pontosította, hány amerikai áldozatról tudnak. Egy névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő azonban legkevesebb két halottról számolt be. „Az Egyesült Államok önökkel együtt gyászol és önökkel együtt imádkozik azokért, akiket kegyetlenül elvettek tőlünk, és azokért, akik megsebesültek ezekben az aljas támadásokban” – mondta az amerikai diplomácia vezetője.

- Erőszakos összetűzések történhetnek a lezárt görög–macedón határnál a német szövetségi rendőrség egy nem nyilvános elemzése szerint – írta pénteken a Die Welt című német lap. A görög–macedón határon alkalmazott „korlátozó jellegű határigazgatás” ellenére egyelőre nem tapasztalható, hogy a Görögországban rekedt menedékkérők jelentősebb számban igyekeznének a lezárt szakaszt elkerülve más úton továbbhaladni Közép-Európa felé.

- A belga hatóságok újabb terroristát azonosítottak: a szíriai Naím el-Hámed a párizsi és a brüsszeli terroristamerényletek elkövetői köréhez tartozik – jelentette rendőrségi forrásokra hivatkozva a La Derniere Heure című belga napilap pénteken. El-Hámed fényképét a rendőrség egyéb információk híján azzal a figyelmeztetéssel tette közzé honlapján, hogy a 28 éves szíriai gyanúsított „nagyon veszélyes, és feltehetőleg fegyverrel rendelkezik”.

- A brüsszeli robbantások miatt előreláthatólag húsvéthétfőig nem közlekednek repülőjáratok Bécs és Brüsszel között, ezért az Austrian Airlines (AUA) osztrák légitársaság egyéb csatlakozásokat és kerülő útvonalakat kínál az utasoknak - közölte az osztrák közszolgálati média (ORF).

- Őrizetbe vették azt a fiatalembert, akit a brüsszeli metró kameráinak felvételén láttak a több ember halálával járó öngyilkos merényletet elkövető Khalid el-Bakraoui mellett - írta a De Standaard flamand nyelvű belga napilap rendőrségi forrásokra hivatkozva pénteken.

- Öngyilkos merénylet történt pénteken a Bagdadtól délre fekvő el-Iszkanderíja városában, legalább huszonkilencen életüket vesztették és hetvenegyen megsebesültek. A merénylő egy futballstadionban hozta működésbe a pokolgépet.