Újabb segítség kis cégeknek a jegybanktól

Politikai kérdésekkel foglalkozik a hitelminősítő – monetáris szempontból az a leginkább kívánatos, ha a forint stabil marad

Szajlai Csaba – 2016.03.26. 01:36 –

Kétszázmilliárdnyi hitel áramolhat az idén és a következő években a bankszektorból a kis- és közepes vállalkozások (kkv) felé – derült ki az MNB kamatcseretenderéből. A monetáris politika szempontjából az a kívánatos, ha a forint stabil – közölte Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.

7ografA jegybank közlése értelmében a január 28. és március 24. között megtartott tendereken a részt vevő tizenhét bank 779,56 milliárd forintnyi üzletet kötött a jegybankkal, az MNB az összes beadott banki ajánlatot elfogadta. A tendereken részt vevő bankok az ügylet megkötésével arra vállaltak kötelezettséget, hogy 2016-ban, illetve az ügyletek fenntartása esetén az elkövetkező három esztendőben évente százkilencvenötmilliárd forinttal emelik a kkv-szektornak nyújtott hiteleiket. A teljes kkv-hitelállományhoz mérten ezek a vállalások önmagukban ötszázalékos növekedésnek felelnek meg. Ehhez hozzáadódik még a Növekedési Hitelprogram (NHP) kivezetési szakaszának része is.

A számszerű hitelezési vállalások alapján a tenderek nagyban hozzá tudnak járulni a tartós hitelezési fordulat eléréséhez, és megalapozzák, hogy az idei évben a nettó vállalati, illetve kiemelten a kkv-hitelállomány az egészséges gazdasági növekedéshez szükséges öt-tíz százalékkal emelkedjen. A banki vállalások teljesülését az MNB ellenőrzi, a 2016-os évet érintő ellenőrzésre 2017 első negyedévében kerül sor – derült ki az MNB összefoglalójából.

„Légből kapott az a gondolat, hogy Magyarországon létezik árfolyamküszöb” – hangsúlyozta a cseh példára utalva a Világgazdaságnak adott interjúban Nagy Márton. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke leszögezte azt is: a hazai monetáris politika szempontjából az a leginkább kívánatos, ha a forint stabil, és szakmailag tévesnek mondta az S&P hitelminősítő érvelését arról, hogy az MNB kamatemelés esetén majd jelentős veszteséget szenved el a kamatcsereügyletek miatt. Nagy Márton meglátása szerint a hitelminősítő politikai kérdéssel foglalkozik akkor, amikor a jegybanki alapítványok ügyét feszegeti, amelyek kapcsán előrevetítette: ha majd az alapítványok elérik a céljaikat, akkor visszaadják vagyonukat az MNB-nek. A Budapest Bank kapcsán azt szeretné a tőzsdeelnöki funkciót is betöltő jegybanki alelnök, ha még az idén elkezdődne az értékesítése, az MNB-szanálás alatt álló MKB Bank kapcsán pedig a lap azt írta, hogy két magántőkealap maradt versenyben a hitelintézetért.