Több költés pihenőkártyával

Jelentősen élénkült az idén a belföldi turizmus

Horváth Éva – 2016.03.26. 01:27 –

Az idei január-februári időszakban 10,9 milliárd forintot töltöttek fel a Széchenyi-pihenőkártyákra (Szép-kártya) Magyarországon, ami a tavalyi év azonos időszakához képest huszonkét százalékos növekedés – írta a Nemzetgazdasági Minisztérium lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A feltöltések összege a tavaly esztendőben meghaladta a kilencvenmilliárd forintot, ami rekord a kártya történetében. Az idei első kéthavi eredmény arra utal, hogy töretlen az az erőteljes növekedési trend, ami a konstrukciót az utóbbi bő egy évben jellemezte.

A Szép-kártyákhoz kapcsolódó költés a tavalyi első két hónaphoz képest az idén huszonhat százalékkal emelkedett, elérve a 10,4 milliárd forintot. Ma már huszonhatezer-ötszáz munkáltató csaknem egymillió-háromszázezer dolgozója használ Szép-kártyát. A sajátos és kedvezményes fizetési konstrukció bevezetésének elsődleges célja a belföldi turizmus élénkítése volt. Ezt a célt sikerült elérni. A belföldi vendégéjszakák száma 2010 és 2015 között huszonkilenc százalékkal, a szálláshelyek belföldi vendégektől származó bevétele hatvannégy százalékkal nőtt, amiben meghatározó szerepe volt a kártyának. Tavaly a magyaroktól származó szállásdíjbevétel több mint ötöde a pihenőkártyának volt köszönhető.

Mivel vidéken a belföldiek adják a forgalom kétharmadát, illetve a turizmusban foglalkoztatottak hetvenhat százaléka Budapesten kívül dolgozik, egyértelmű, hogy a kártya a vidéki gazdaság fejlődése, a munkahelyek megőrzése miatt is kulcsfontosságú.