Világsztárok érkeztek vendégségbe

Labdarúgás. Bernd Storck szövetségi kapitány a horvátország elleni mérkőzésen már látni szeretné a fejlődést a válogatottól

Kiss B. László – 2016.03.26. 00:29 –

Erős ellenfelekkel akart találkozni Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a nyári franciaországi Európa-bajnokság előtt, hogy lemérhesse, hol tart csapata. Az első megmérettetés szombaton (18 óra, tv: M4 Sport) lesz az Üllői úti stadionban, ahol Horvátországgal játszunk barátságos mérkőzést.

16o-FotoIvan Perisic (középen) és társai pénteken kipróbálták az Üllői úti stadion gyepét (Fotó: Varga Imre)
Bárcsak valóban akkora különbség lenne a két válogatott között, mint amit a FIFA világranglistája mutat. A jelenlegi rangsorban ugyanis csupán egy hely választja el egymástól a tizennyolcadik horvát és a tizenkilencedik magyar csapatot. Azt azonban talán senkinek sem kell bizonygatni, hogy mai vendégeink mennyivel komolyabb játékerőt képviselnek. A számok nem hazudnak, szokták mondani, de azért ez sem mindig igaz. A Transfermarkt.de adatai szerint a mi válogatottunk összértéke huszonnyolcmillió euró, míg a horvátoké kétszázhétmillió. Értékben valóban nagy a differencia, de tudásban azért talán nem hétszeres a különbség. Déli szomszédunk nemzeti futballcsapatának keretében úgy is maradtak világsztárok, hogy Ivan Rakitic (FC Barcelona), és a csapatkapitány Darijo Srna (Sahtar Donyeck) sérülés miatt nem játszhat Budapesten. Luka Modricnak (Real Madrid), Mateo Kovacicnak (Real Madrid), Mario Mandzukicnak (Juventus) vagy Ivan Perisicnek (Internazionale) a világ bármely szövetségi kapitánya szorítana helyet a csapatában. Ráadásul közülük Perisic hihetetlenül jó nevelést kaphatott gyerekkorában, felettébb udvarias vendégként viselkedik. Legalábbis a mieinkről szóló nyilatkozatából erre lehet következtetni: A többségük jegyzett európai klubban szerepel – mondta. Nos, bár tényleg van egy-két Bundesliga-játékos a keretünkben, de ennyi, a válogatott csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs csak egy török középcsapatban, a Bursasporban játszik, ráadásul abban sem mindig. A klasszis futballista már nagyon régóta hiánycikk nálunk.

A szövetségi kapitányunk, Bernd Storck szerencsére tudja, hol a helyünk Európa futballjában, nem dicsőíti agyon a csapatát. Ahogy a meccs előtt is mondta, a fokozatos fejlődésben bízik. „Ne feledjük, hogy honnan jövünk, a célunk ezért az, hogy bebizonyítsuk: vagyunk olyan szinten, sőt magasabban is, mint ősszel a norvégok ellen. Az elmúlt egy év azt bizonyította, hogy jól fejlődik a csapat, elsősorban a folyamatos előrelépésre helyeztük eddig a hangsúlyt, a felkészülési mérkőzésekből pedig újabb tanulságokat tudunk majd levonni. Biztos vagyok benne, hogy jó mérkőzést játszunk a horvátok ellen. Nem szabad elfelejteni, hogy nagyon erős riválissal mérkőzünk, ugyanakkor az elvárások is nagyok a szurkolók részéről, ezért szeretnénk a legjobb formánkat hozni, a lehető legjobb teljesítményt nyújtani.”

A két válogatott telt ház előtt léphet pályára a Groupama Arénában, ahova ezer vendégszurkoló is érkezik. A brüsszeli terrorcselekmények miatt a rendőrség kiemelt kockázatúvá minősítette a barátságos mérkőzést, ezért a megszokottnál komolyabb biztonsági intézkedésekre lehet számítani.