Kevesebb migráns érkezett a görög szigetekre

Befogadna Idomeniből menekülteket Türingia miniszterelnöke

MH/MTI – 2016.03.25. 09:22 –

Csütörtök óta mindössze százhatvanegy migráns érkezett a török partokról az Égei-tenger keleti medencéjében fekvő görög szigetekre - közölte pénteken a görög televízióban Jeórjiosz Kiritszisz, a menekültekkel foglalkozó válságtörzs szóvivője. Idomeninél továbbra is feszült helyzet, a görögök buszokat küldtek a táborhoz, hogy segítsék annak önkéntes kiürítését, Türingia pedig menekülteket fogadna be Idomeniből.

„Szemmel tartjuk a további fejleményeket. A migránsok száma visszaesett” - mondta a szóvivő. Csütörtökön, hónapok óta először - valószínűleg a tengeri viharok miatt - egyetlen migráns sem érkezett a török partokról a görög szigetekre.

Erőszakos összetűzések történhetnek a macedón-görög határon
Erőszakos összetűzések történhetnek a lezárt görög-macedón határnál a német szövetségi rendőrség egy nem nyilvános elemzése szerint - írta pénteken a Die Welt című német lap. A görög-macedón határon alkalmazott "korlátozó jellegű határigazgatás" ellenére egyelőre nem tapasztalható, hogy a Görögországban rekedt menedékkérők jelentősebb számban igyekeznének a lezárt szakaszt elkerülve más úton továbbhaladni Közép-Európa felé. Inkább a nyugat-balkáni migrációs folyosó megnyitására irányuló törekvés a jellemző, a menedékkérők "megpróbálják 'lerohanni' a határt, és ebben az összefüggésben emelkedik az erőszakos összecsapások valószínűsége" - idézett a Die Welt a hírportálján a szövetségi rendőrség elemzéséből.

Athén buszokat küldött Idomenibe, hogy azokon szállítsák el a migránsokat

Athén mintegy 20 buszt küldött pénteken a görög-macedón határon lévő Idomenibe; az ott táborozó mintegy 12 ezer migráns számára pedig a kormány felajánlotta, hogy önkéntes alapon, jól felszerelt menekültszállásokra szállítják őket. A kezdeményezés ugyanakkor kevés érdeklődést váltott ki a tábort vert menekültek körében a görög sajtó szerint. "Ez egy önkéntes alapon működő akció. Erőszakot nem alkalmaznak" - mondta Babar Baloch, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője Idomeniben. 

Jannisz Muzalasz bevándorlásügyi miniszter és Jorgosz Kiricisz, a menekültkérdéssel foglalkozó görög válságstáb szóvivője is hangsúlyozta sajtójelentések szerint, hogy Idomenit nem fogják erőszakkal kiüríteni. A hatóságok reményei szerint az elkövetkező két-három napban mintegy 1000-1500 migránst is áttelepíthetnek a Görögország belső területein lévő menekülttáborokba a határról. "A jövő hónapban 30 ezer férőhelyet biztosítunk új és régi fogadóközpontjaikban" - mondta Kiricisz a Skai hírcsatornának nyilatkozva.

Befogadna Idomeniből menekülteket egy Türingia miniszterelnöke

A németországi Türingia befogadhat néhány ezer embert a görögországi Idomeniben rekedt menekültek közül - mondta a tartomány miniszterelnöke a Der Spiegelnek. Bodo Ramelow a német hírmagazin szombati - digitális formátumban péntek este kiadott - számában megjelenő beszámoló szerint kiemelte, hogy Türingia kész befogadni menekülteket a válság kezeléséről szóló EU-Törökország megállapodás keretében legális úton az EU területére szállítandó kontingensből, de akár a görög-macedón határ lezárása miatt Idomeniben rekedt, "kétségbeesetten segítségre váró menekültek" helyzetének rendezésében is részt vehet.

A Baloldal politikusa elmondta, hogy egy több tartomány együttműködésére épülő akcióra gondol, és 1000-2000 menekültet helyezne el Türingiában, ahol a tíz tartományi üzemeltetésű befogadóállomás közül hét üresen áll. Hozzátette: az akció feltétele, hogy a szövetségi kormány segítsen a vízumügyek rendezésében és a menekültek szállításában. A Németország keleti részén, a volt NDK területén fekvő tartomány miniszterelnöke megjegyezte, hogy nem csak humanitárius okok miatt kezdeményezi az Idomeninál veszteglő menekültek egy részének befogadását. "Megkerestek munkaadók, akik aggódnak, hogy már egyáltalán nem jönnek hozzánk menekültek" - mondta Bodo Ramelow.

Svédországban ismét leégett egy menekültszállás

Svédországban ismét leégett egy tervezett menekültszállás épülete péntekre virradóan, a rendőrség gyújtogatás lehetőségét vizsgálja - közölte a SVT svéd televízió. A skandináv állam hatóságai menekültszállássá igyekeztek átalakítani a dél-svédországi Södermanland tartományban lévő egyik település régi óvodájának épületét, amely leégett péntekre virradóan.

"Gyújtogatás ügyében indítottunk nyomozást" - közölte a helyi rendvédelmi szervek egyik szóvivője. Szerinte az incidens annak ellenére bekövetkezett, hogy tavaly december óta megerősítették a menekültszállások védelmét.