Csak az elsődleges problémát orvosolja az NVI javaslata

A virtuális térben lenne népszavazási „tülekedés”

Baranya Róbert – 2016.03.25. 01:11 –

Előremutatónak tartja a Nemzeti Választási Iroda (NVI) és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) javaslatait a népszavazási szabályok megváltoztatására Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója.
Az NVI és az NVB is elküldte a napokban a kormánynak javaslatait a népszavazási törvény módosítására. A javaslatok között szerepel a kezdeményezések ügyfélkapun keresztül való benyújtásának lehetősége, a párhuzamossági moratórium – tehát, hogy azonos témában az elsőként benyújtott kezdeményezésnek van elsőbbsége – eltörlése, így a versenyhelyzet áttevése az aláírásgyűjtésre.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója úgy véli, ha a két javaslat – azaz az online benyújtás és a moratórium eltörlése – egyszerre valósul meg, akkor a jelenlegi, benyújtással kapcsolatos problémák megoldódnak. Ugyanakkor külön-külön a javaslatok további kérdéseket vethetnek fel. Az ügyfélkapus lehetőségnél a kezdeményezők technikai háttereinek különbözősége, a rendszer esetleges túlterheltsége fennakadásokat okozhat. Ebben a megoldásban az a probléma jelenik meg, hogy – amennyiben fennmarad a párhuzamossági moratórium – az eddigi fizikai helyett a virtuális térben lenne „tülekedés”.

Kérdéseket vet fel az is, ha eltörlik a moratóriumot és az aláírásgyűjtés során teremtődik versenyhelyzet. Ebben az a veszély rejlik, hogy egy tisztességes szándékkal benyújtott kezdeményezést valaki úgy próbál majd ellehetetleníteni, hogy elkezd aláírást gyűjteni egy, az eredetivel szinte megegyező, de ellentétes irányú kérdéshez. A gyanútlan állampolgár valamelyiket aláírja, és lehet, hogy míg utóbbit csak tizenötezren támogatják, pont ez a mennyiség hiányozna az elsőhöz, hogy meglegyen a szükséges kétszázezer aláírás.

A központ igazgatója megoldási javaslatként felvetette, hogy ne csak egy helyen, hanem az ország különböző pontjain, például a kormányablakoknál, azonos technikai rendszerű számítógépeken vagy az ügyintézőnél lehessen benyújtani egy kérdést. Szánthó Miklós szerint fontos lenne azt is tisztázni, hogy egy-egy kérdés hitelesítési eljárása során hozott jogerős döntés mikortól tekinthető közöltnek. Bár erről az NVI saját hatáskörben adott ki iránymutatást, nem ártana jogszabályban is rögzíteni.