Hungarikum lehet az Egri Bikavér

„A magyarság egyik csúcsteljesítménye”

MH/MTI – 2016.03.24. 19:04 –

Az Egri Bikavér hungarikummá nyilvánítását kezdeményezi Nyitrai Zsolt, Eger és térségének fideszes országgyűlési képviselője; a miniszteri biztos ezt csütörtökön a hevesi megyeszékhelyen tartott szőlész-borász fórumon jelentette be.

Nyitrai Zsolt szavai szerint az Egri Borvidék jeles terméke megfelel a hungarikum leírásában szereplő meghatározásnak: a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye. Első lépésként a Magyar Értéktár részévé kell tenni az Egri Bikavért, majd ezt követően lehet kezdeményezni a hungarikummá emelését.

Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke elmondta: bár már korábban is felvetődött az Egri Bikavér hungarikummá történő minősíttetésének gondolata, konkrét lépések nem történtek az ügyben, pedig egy ilyen döntésnek komoly marketingértéke van.

Az elmúlt évben a mintegy ötezer-hatszáz hektáros borvidéken harmincöt termelő 62,5 ezer hektoliter Egri Bikavért készített. Ebből hatvankétezer hektoliter „klasszikus” besorolású bikavér volt, a többi „superior”, illetve „grand superior” minősítést kapott. Az Egri Bikavérek zöme hazai piacon talál vevőre - mondta Pál Sándor. A száraz palackozott vörösborok között egy márkanév alatt az Egri Bikavérből értékesítik a legtöbbet Magyarországon - tette hozzá Tarsoly József egri hegybíró.

Habis László, Eger polgármestere (Fidesz-KDNP) azt emelte ki, hogy minden, a város által kezdeményezett vagy támogatott gazdasági, kulturális, turisztikai fejlesztés valamilyen módon kötődik a borhoz.

Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója beszélt az Egri Borvidéken fejlesztendő területekről is. Ezek sorában említette meg az egységes fellépés erősítését, az Egri Bikavér minőségének javítását, az Egri Csillag népszerűsítését, valamint a kommunikáció javítását.

Kiemelte, hogy az itt megtermelt alapanyag ötven százaléka később már nem „egri” megnevezéssel kerül forgalomba.

Előadásában kifejtette, tavaly közel hatszázötvenezer hektoliter bort exportált Magyarország, ami hetvenhétmillió euró bevételt hozott az ágazatnak. Ez literenként 1,19 eurós árat takar. A kivitel hatvan százaléka hordós bor volt, zömüket Németországban, Csehországban, Szlovákiában és Angliában értékesítették. Az export negyven százalékát kitevő palackozott termékek nyolcvanegy százaléka fehérbor volt.

Ducsai-Oláh Zsanett azt is elmondta, hogy a borexportot támogató tárcaközi bizottság szerdai döntése értelmében kiemelt célpontként idén a lengyel piacra fókuszálják az erőforrásokat.