A Vöröskereszt „robbanástól” fél Idomeniben

Athén: A migránsok visszatoloncolását április 4-től a Frontex végzi

MH – 2016.03.24. 11:11 –

Robbanásveszélyes az idomeni helyzet a Vöröskereszt helyi szóvivője szerint. A táborban folyamatosak a tüntetések, ahol az aktivisták biztatják is a migránsokat. A görög szigetekre viszont egyetlen migráns sem érkezett az elmúlt 24 órában. A francia védelmi miniszter bejelentette, hogy a migránsok Földközi-tengeri útvonalán sem várható a helyzet rendeződése, mivel 800 000 migráns várja Líbiában, hogy átkelhessen Európába. Athén közölte: a migránsok visszatoloncolása április 4-én indul és az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex fogja végrehajtani.

A Frontex fogja visszatoloncolni a migránsokat

Jorgosz Kiricisz, a menekültkérdéssel foglalkozó görög válságstáb szóvivője elmondta, hogy az Európai Unió és Ankara közötti egyezmény értelmében először azokat a menekülteket toloncolják vissza Törökországba, akik nem nyújtottak be menedékkérelmet, mialatt Görögországban tartózkodtak.

Korábban Kiricisz bejelentette, hogy a kormány harmincezer férőhellyel bővíti a menekültszállások befogadóképességét az elkövetkezendő húsz napban olyan migránsoknak, akik önkéntesen hagyják el a görög-macedón határon és Athén kikötője, Píreusz mellett létesített táborhelyeiket.

Robbanásveszélyes a helyzet a Vöröskereszt szerint

Idomeniben jelenleg 12-13 000 nigráns tartózkodik. A görög hatóságok szerint az egyetlen lehetőség, hogy elkerüljék a humanitárius katasztrófát, ha kiürítik a tábort.„Félek, hogy a migránstáborban kialakult helyzet robbanáshoz fog vezetni” – jelentette ki szerdán Despoina Filippidaki, a Vöröskereszt helyi szóvivője. A szervezet nem vonja ki munkatársait a térségből, de – az osztrák Kurier információi szerint – a Német Vöröskereszt (DRC) azonnali segítséget kért az EU tagállamoktól.

A Neue Osnabrücker Zeitung arról ír, hogy a DRC elnöke, Rudolf Seiters szerint „az EU-nak meg kell előznie, hogy emberek halljanak meg”. Seiters minden tagállamtól szakértőket és segítséget kért Görögországba.

Aktivisták biztatják tüntetésre a migránsokat

A kilátástalan helyzet miatt a migránsok folyamatosan tüntetnek az idomeni táborban. A cseh portál, a Denik.cz egy görög riportert idéz, aki szerint a helyi aktivisták további tüntetésekre biztatják a migránsokat. Tanácsként rendszeresen elhangzik, hogy blokkolják a forgalmat az utakon, mert így több figyelmet kaphatnak. A riporter arról is beszélt, hogy ugyanezen aktivisták küldték a migránsokat két hete a megduzzadt határfolyóba, hogy így kelljenek át a Macedóniába.

A macedón internetes újság a Lokalno.mk és az osztrák Oe24.at arról számol be, hogy a tegnapi autópálya-foglalás még nem ért véget, néhányan sátrakat állítottak fel az autópályán, Polikastro mellett.

Szerda óta egy migráns sem érkezett a görög szigetekre

A görög hatóságok csütörtökön közölték: tudomásuk szerint egyetlen migráns sem érkezett az égei-tengeri görög szigetekre az elmúlt 24 órában. Az EU-török megegyezés óta ez az első alkalom, hogy 24 óra leforgása alatt egyetlen új migráns sem lépett Görögország területére. A jelenlegi helyzet a török parti őrség megnövekedett aktivitása mellett a viharos szeleknek tudható be, amelyek szerda óta tombolnak az Égei-tengeren.     

A görög kormány igyekszik elget tenni az egyezmény működéséhez szükséges szervezési feladatoknak. Legalább négyezer ember szükséges a végrehajtáshoz, többségében a biztonsági erők és a menedékjogi szakértők. Athén európai partnerei ígéreteik szerint 2300 emberrel segítenék a görög hatóságokat.

Le Drian: 800 000 migráns várakozik Líbiában az európai átkelésre

A francia védelmi miniszter, Jean-Yves Le Drian úgy nyilatkozott csütörtökön az Europe 1 rádiónak, hogy körülbelül 800 000 migráns várakozik Líbiában az európai átkelésre. Nemzetségileg a Közel-Kelet számos államából származnak, és ottani háborús konfliktusok vagy pedig a szegénység elől menekülnek.

Az EurActiv elemzése kitér arra, hogy az EU-török megállapodás valószínűleg a líbiai-olasz útra tereli majd a migráció többségét.

EurActiv, Denik, Kurier, OE24

 

A Vöröskereszt „robbanástól” fél IdomenibenSzerda óta egy migráns sem érkezett a görög szigetekre - Robbanásveszélyes...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. március 24.