A testvérek egyike a reptéren, a másik a metróban robbantott

Rendőrségi megerősítés: Najim Laachraoui volt a második repülőtéri robbantó

MH-összeállítás – 2016.03.23. 08:18 –

A belga hatóságok azonosították a keddi brüsszeli öngyilkos merényletek elkövetőit: a rendőrség által el-Bakraui néven ismert két fivérről van szó, egyikük a reptéren, a másik a metróban robbantott.A hatóságok által már korábban is körözött Najim Laachraoui volt a második, eddig azonosítatlan repülőtéri öngyilkos merénylőElőkerült az egyik robbantó laptopja is.

brüsszeli terroristaAz el-Bakraui testvérpár egyik tagja robbantotta fel magát a reptéren, két társa személyazonossága nem tisztázott 

Megerősítette a keddi brüsszeli terrortámadások elkövetőinek személyazonosságát szerdán tartott sajtótájékoztatóján a belga szövetségi főügyész, aki szerint valóban az el-Bakraoui néven ismert két fivérről van szó. Frédéric Van Leeuw tájékoztatása szerint Ibrahim el-Bakraoui, aki a repülőtéren robbantott, végrendeletet hagyott egy később megtalált laptopon. Fivére, Khalid a brüsszeli Maelbeek metróállomáson robbantotta fel magát egy szerelvényben.

Maggie De Block belga egészségügyi miniszter arról számolt be szerda este, hogy a legfrissebb összesítések szerint legalább harmincegy ember életét vesztette és nagyjából háromszázan megsebesültek a két helyszínen végrehajtott keddi brüsszeli terrortámadásokban.
A tárcavezető tájékoztatása szerint mintegy százötven embert még kórházban ápolnak, közülük hatvanegyen intenzív ellátásra szorulnak. Négy, kómában lévő sebesült kilétét egyelőre nem sikerült kideríteni.

Najim Laachraoui volt a második repülőtéri robbantó
A hatóságok által már korábban is körözött Najim Laachraoui volt a második, eddig azonosítatlan repülőtéri öngyilkos merénylő - közölte egy belga rendőrségi forrás az AFP francia hírügynökséggel szerdán.
A De Standaard című belga napilap korábban névtelenségüket kérő forrásokra hivatkozva közölte ugyanezt. 

A 24 éves marokkói származású, de belga állampolgárságú férfit a tavaly novemberi terrortámadások miatt is keresték a hatóságok, DNS-ét ugyanis megtalálták a párizsi merényletekben használt robbanószereken és a terrorakciót követő házkutatások során is.
A fiatalemberről nemrégiben azt közölte a belga államügyészség, hogy tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba, majd segítette a párizsi öngyilkos merényletek előkészítését. Najim Laachraoui a hatóságok szerint 2013-ban csatlakozott az Iszlám Államhoz Szíriában, majd a menekülthullámot kihasználva tért vissza illegálisan Belgiumba.
A sajtó korábban arról számolt be, hogy a novemberi párizsi terrortámadások miatt is keresett Najim Laachraoui volt az, aki elmenekült a repülőtéren, azonban ezt később elvetették.
Az M1 aktuális csatorna információi szerint a két magyar sérült még napokig kórházi ellátásra szorul.

A fivérek korábban már ültek

Az el-Bakraoui fivérek Brüsszelben éltek. A rendőrség különböző bűncselekmények miatt már korábban ismerte őket, azonban eddig nem hozták őket kapcsolatba terrorszervezetekkel.

Egyperces csenddel emlékeztek a mészárlás áldozataira
Brüsszelben egyperces néma csenddel emlékeztek délben a terrortámadások áldozataira - jelentették be a helyi hatóságok.
"Arra hívom fel a lakosságot, hogy délben egyperces néma csenddel emlékezzenek a március 22-i terrortámadások áldozataira" - írta szerdán reggel Rudi Vervoort, a brüsszeli régió kormányzatának vezetője a Twitteren.
Az elnöki palota közleménye szerint a belvárosban egyperces néma tiszteletadással adóztak az áldozatok emléke előtt Fülöp belga uralkodó és felesége, Matild, valamint Charles Michel miniszterelnök is.

Az el-Bakraoui testvéreket már kereste a rendőrség, egyiküket nemcsak más jellegű bűncselekmények, hanem terrorizmus miatt is. Ibrahimot 2010 októberében 9 év börtönre ítélte a bíróság, mert korábban menekülés közben Kalasnyikovval lőtt rendőrökre, amikor társával egy pénzváltóba tört be. A másik testvért, Khalidot autólopás miatt ítélték öt évre 2011 februárjában.

A testvérpár egyik tagja bérelte ki hamis papírokkal a belga főváros Forest nevű negyedében azt a lakást, amely feltehetőleg a novemberi párizsi terrortámadások főszervezője, az előző pénteken elfogott Salah Abdeslam rejtekhelyéül szolgált az utóbbi hónapokban.

Az RTBF belga közszolgálati televízió szerdán délelőtt a korábbi információktól eltérően, rendőrségi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy Ibrahim a légikikötőben robbantotta fel magát, Khalid pedig fél órával később az uniós intézmények közelében lévő brüsszeli metróállomáson. 

najim nagyNajim Laachraoui ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba. DNS-ét a Párizsban használt robbanószerkezetek maradványain is megtalálták. Ő is a reptéren követte el az öngyilkos merényletet  

Zárva marad a Zaventem repülőtér és a Maelbeek metróállomás
A terrorfenyegetettség miatt csütörtökön is zárva marad a brüsszeli Zaventem repülőtér - közölte Arnaud Feist, a légikikötőt üzemeltető vállalat igazgatója. "Nem lesznek érkező vagy induló kereskedelmi járatok a brüsszeli repülőtéren március 24-én" - írta a cégvezető a Twitteren.
A terrortámadások után lezárták a füstölgő, helyenként rommá zúzott repülőteret és az oda vezetők utakat, valamint törölték az összes járatot. A repülőgépeket Amszterdamba, Liége-be és más városok repülőtereire irányították át.
Hetekig zárva marad Brüsszelben a megrongálódott Maelbeek metróállomás - közölte Yvan Mayeur, a belga főváros polgármestere, hozzátéve: a közlekedési vállalat még nem fejezte be a keletkezett károk felmérését, és a rendőrség is folytatja a robbantás körülményeinek vizsgálatát.
Rodolphe Van Weyenbergh, a brüsszeli szállásadók szövetségének szóvivője bejelentette, hogy a brüsszeli hotelek további ingyenes elhelyezést kívánnak biztosítani a terrortámadások miatt rászorulóknak. Eddig nagyjából száz érintettnek, illetve hozzátartozónak biztosítanak szállást, de a közelgő húsvéti foglalások miatt bizonytalan a további szállásigények kielégítése.

Taxis vezette nyomra a rendőröket

A reptéri robbantók taxival érkeztek a repülőtérre kedden reggel.  A pokolgépek a poggyászaikban voltak, amelyeket csomagszállító kocsikra raktak. Egy belga lap szerint a terroristákat a reptérre szállító taxis vezette el a rendőröket kedd este rejtekhelyükre, ahol vegyi anyagokat, egy szögekkel teli robbanószerkezetet és az Iszlám Állam zászlókat is találtak. 

Tizenöt kiló robbanóanyag volt a gyanúsítottak lakásán

Tizenöt kilogramm robbanóanyagot találtak a brüsszeli merényletekkel gyanúsítottak lakásán, a robbanószer azonos típusú azzal, amelyet a tavaly novemberi párizsi támadásokkor használtak - közölte a belga ügyészség.

A metrós robbantók korábban jártak a reptéren
A brüsszeli metróban robbantó öngyilkos merénylőkből álló csoport is ott lehetett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren - írta rendőrségi forrásokra hivatkozva a La Derniére Heure. A belga rendőrség azonosította azt a két autót, amelyek együtt érkeztek a merénylőket szállító taxival - írja az újság.

Közvetlenül a brüsszeli repülőtéri robbantás előtt egy Renault Clio és egy fekete Audi S4 típusú autó is a repülőtér parkolójába érkezett. A beszámolók szerint ezekben három, vagy négy ember ülhetett, akik ki sem szálltak az autóból, hanem érkezésük után nem sokkal visszaindultak Brüsszelbe.
Rendőrségi források szerint mindkét autó egy 22 éves, török származású limburgi fiatalember tulajdonában van, aki már egy éve a hatóságok látókörében van terrorista csoportban való részvétel gyanújával. A férfi az elmúlt évben Szaúdi-Arábiában járt, ahová másik három, egy 22, 25 és 26 éves limburgi fiatalember, és egy 33 éves marokkói származású, antwerpeni férfi kísérte el.
A két autót azonosították korábban a német-belga, a belga-luxemburgi és a belga-francia határokon is.
Egy kukában számítógépet talált a belga köztisztasági vállalat, amelyet átadott a rendőrségnek. A hatóságok a laptopot "fontos" eszköznek minősítették, amelytől azt remélik, hogy értékes dokumentumokat, vagy az Iszlám Állammalfolytatott levelezést találnak rajta. Emellett a gép a Brüsszelben rejtőző nemzetközi terrorista sejtek újabb szálait is segíthet felgöngyölíteni.

Kicsi volt a kocsi, nem fért be a robbanóanyag

Nem sikerült minden előkészített robbanóanyagot a repülőtérre szállítaniuk a merénylőknek - írta rendőrségi forrásra hivakozva a La Derniére Heure.
A taxitársaság tájékoztatása szerint a rendelést felvevő diszpécser nem értette jól a három fő és csomagjainak elszállítására szóló rendelést, ezért az elkövetők kérése ellenére nem kisteherautó, hanem egy kisebb autó érkezett. A taxis elmondása szerint nem is fért be minden csomag az autóba.
A napilap tudni véli, hogy a merényleteket követő nyomozás folyamán, a brüsszeli Schaerbeek negyed lakásában talált nagy erejű bomba lehetett az elkövetők negyedik pokolgépe.

Brüsszelbe utazik az FBI küldöttsége

A New York-i rendőrség terrorellenes részlegének vezetője, John Miller megerősítette, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a rendőrség küldöttsége egy napon belül Brüsszelbe utazik, hogy részt vegyen a keddi terrortámadást követő nyomozásban. Miller a lépést azzal magyarázta, hogy az Iszlám Állam által elkövetett robbantásos merényletek sebesültjei között amerikai állampolgárok is vannak.

Társadalmi változásoktól tart a belga sajtó
Egy más élet, egy keményebb, zártabb, kevésbé gondtalan és talán gyűlölettel telibb társadalom kezdetét jelentik a brüsszeli terrortámadások, ennek kialakulása ellen azonban minden eszközzel küzdeni kell - figyelmeztetett szerdai írásában a Le Soir című belga napilap.
A cikk szerzője a közelmúlt legsötétebb fejezetének nevezte a belga fővárosban kedd reggel végrehajtott robbantásos merényleteket. Ugyanakkor hozzátette: a lakosság a válságos órákban megmutatta, hogy mennyire emberséges. "A jóság volt a válasz a borzalmakra, az emberiesség a barbárságra" - fogalmazott a cikkíró.
Bár a folyamatos terrorkészültség és katonai jelenlét miatt a lakosság szinte fel volt készülve arra, hogy támadás fogja őket érni, a történtek emlékeztették az embereket s sebezhetőségükre. "Együtt kell élni a félelmünkkel, uralkodni kell felette, aztán elfelejteni" - hangsúlyozta írásában a Le Soir.
A Politico című brüsszeli hírportál szerint a keddi merényletek talán megváltoztatják a kontinens hozzáállását a biztonsági kérdésekhez. Mint írták, meghatározó szerepe lesz annak, hogy a következő napokban miként ültetik át a gyakorlatba a kezdeti politikusi reakciókat.
"Világosan át kell gondolnunk, hogy miként kellene megreformálni a titkosszolgálatokat" - hangsúlyozta Claude Moniquet szakértő, aki szerint a feszültebbé való politikai hangulatban elkerülhetetlenül a szabadságjogok kárára fogják megerősíteni a biztonsági intézkedéseket.
"Szerintem a közvélemény nincsen tisztában azzal, hogy mennyi biztonsági intézkedést nem hajtanak végre az uniós tagállamok. Ott van a titkosszolgálati információk megosztásának problémája: a tény, hogy az Europol nem működik hatékonyan" - mondta a hírportálnak Claude Moraes, az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottságának (LIBE) elnöke.
Az amerikai kézben lévő Politico írásában arra is figyelmeztettek: a közvélemény egyre nagyobb része úgy véli, hogy az Európai Unió vezetői nem képesek ellenőrzésük alatt tartani a terrorfenyegetést. Mint írták, ezek a merényletek Európa-szerte fokozni fogják a menekültválság miatt amúgy is megnövekedett xenofóbiát és a bevándorlásellenességet.
A Politico hangsúlyozta, az utóbbi hatvan évben az volt az alapfeltételezés, hogy az Európai Unió a legfőbb biztosítéka a béke és a biztonság megőrzésének, de ha széles körben teret nyer az a vélekedés, hogy az unió erre képtelen, akkor rendkívüli mértékben megerősödhetnek a populista politikai erők a kontinensen.
A francia nyelvű La Libre Belgique Miért éppen Belgium? című cikkében vészes jövőt jósol Európának. A napilap a brüsszeli merényletekről írva az Iszlám Államtól azt az üzenetet idézi, hogy "semmit sem láttatok még". A lap szerzője szerint ez nem olyan fenyegetés, amelyet könnyen szabad venni egy semmitől vissza nem riadó szervezettől. Az idézet ráadásul folytatódik és háborút ígér minden olyan ország ellen, amely támadást intézett vagy folytat jelenleg is az Iszlám Állam ellen. A vészjósló üzenet azzal is fenyegetőzik, hogy az érintett nyugati országokban bevezetik a Korán szerinti életet és törvénykezést.
A lap emlékeztet arra, hogy Belgium is az Iszlám Állam ellen fellépő nemzetközi koalíció tagja 2014 szeptembere óta. A szerző megemlítette, hogy Európát több merénylet rázta meg már a kilencvenes évek óta, de ez idáig Belgiumot elkerülte ez a veszély. Kijelentette ugyanakkor: a rendőrség és a politikusok is tudtak arról, hogy eközben az ország az iszlamista terrorizmus nyugati bástyájává vált. Ez adhatott szerinte alapot arra a reményre, hogy a merényletek talán elkerülik Belgiumot.
A cikk szerint 2012 óta több mint 500 belga állampolgár távozott Szíriába, hogy részt vegyen a terrorszervezet tevékenységében, és kiképzést kapjon a gépfegyverek használatáról, az üzenetek titkosításáról, a gerillaharcról és a robbanószerek gyártásáról.
Közülük nagyjából 120-an tértek vissza eddig, akiknek legtöbbje radikális fundamentalista és nyugatellenes maradt - húzta alá a cikk szerzője.
A La Libre Belgique úgy vélekedett, hogy a Párizsban elkövetett novemberi merényletek kitervelőjének és megszervezőjének tartott Salah Abdeslam pénteki elfogása, a lőfegyverek és robbanószerkezetek lefoglalása arra ösztönözhették - és továbbra is ösztönözhetik - a merényletre készülő dzsihadista csoportokat, hogy felgyorsítsák a régóta tervezett akcióik végrehajtását.

brüsszeli megemlékezés

Fotó: Charles Platiau / Reuters

Spontán megemlékezést tartottak Brüsszel központjában
Spontán megemlékezést tartottak kedden este Brüsszel központjában, több százan gyertyákat gyújtottak a robbantásos merényletek áldozatainak emlékére. A tőzsde épülete előtti tér megtelt virágokkal, az aszfaltot krétaüzenetekkel rajzolták tele. Voltak, akik énekeltek vagy hegedültek, mások egymás kezét fogva, csendben emlékeztek. Egyesek "Brüsszel, szeretlek", mások pedig "Ne aggódjatok", "Együtt a gyűlölet ellen" vagy "El a kezekkel az országomtól" feliratú táblákat tartottak a magasba. Egymással keveredtek a francia, a holland, az angol és az arab nyelven írt üzenetek. Sötétedés után a helyszínre érkezett Charles Michel belga kormányfő is, akit Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kísért el a megemlékezésre.
"Amióta itt vagyok Brüsszelben, nagyon belgának, nagyon brüsszelinek érzem magam" - mondta Juncker újságíróknak.
A helyszínen a békés hangulat ellenére nagy volt a rendőrségi készültség.

A keddi események főbb pontjai

  • Reggel nyolc óra körül rövid időn belül két robbantás volt a brüsszeli Zaventem repülőtéren, a hatóságok közölték: öngyilkos merénylet történt. 
  • A három elkövető, akikről biztonsági kamerafelvétel készült,  pogyásszaikba rejtették a bombákat. Ketten meghaltak, a harmadik terroristát keresik. A repülőtéren 14-en haltak meg. 
  • Kilenc után a brüsszeli Maelbeek metróállomáson egy szerelvényben is  robbantottak, itt 30-an vesztették életüket
  • Hivatalos adatok szerint a két helyszínen elkövetett merényleteknek összesen 34 halálos áldozata, és 250 sérültje lehet.  Két magyar sebesültje is van a támadásoknak
  • Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a támadásokért, a dzsihadisták ünnepelnek
  • Vegyi anyagokat, egy szögekkel teli robbanószerkezetet és az Iszlám Állam zászlóját találták meg a rendőrök egy házkutatás során
  • Belgiumban háromnapos nemzeti gyászt hirdettek és a legmagasabb, 4-esre emelték a riasztási szintet 
  • Orbán Viktor miniszterelnök elrendelte itthon a másodfokú terrorkészültséget
  • Az európai vezetők egységesen ítélték el a támadásokat 
  •  A belga hatóságok fokozott készültséget rendeltek el a nukleáris létesítményeknél 


 

Egy testvérpár robbantott a zaventemi repülőtérenLEGFRISSEBB HÍR - Elfogták a harmadik gyanúsítottat isHajtóvadászat...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. március 23.