„Mansfeldék a hősiesség szimbólumai”

Baranya Róbert – 2016.03.23. 01:13 –

Az 1956-os hősök örökké részesei maradnak a nemzet közös emlékezetének, és Mansfeld Péter mártírhalálára is emlékezni fogunk, amíg lesz magyar szó és lesz magyar szív a világon – jelentette ki Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke az alig tizennyolc évesen kivégzett fiatalember halálának ötvenhetedik évfordulóján, az Újköztemető 301-es parcellájánál.

A mártírokról azt mondta, „példájukkal, áldozatukkal ők jelenítik meg mindazt, ami a Föld egy határokkal körülzárt területét a hazánkká teszi, s bennük testesül meg mindaz, ami határokra való tekintet nélkül nemzetté formálja a világban szétszóródott magyarságot”.

Az alelnök szerint az ’56-os forradalom az igazságért való lázadás örök szimbóluma volt, és ma is az, a hősiesség az esélylatolgatás nélküli feltétlen kiállást jelentette. Az ’56-osok tanúságtétele bizonyítja, a küzdelem értelme nemcsak a győzelem lehet, aki kitartott, nem azért tette, mert esélye volt győzni, hanem mert igaza volt. Az emberek nem az elért eredmény, hanem a tetteik által válnak hőssé – hangsúlyozta. Böröcz László, a Fidelitas elnöke azt mondta: Mansfeld és a pesti srácok kétszer is győztek 1956-ban, hiszen ahhoz, hogy kimenjenek az utcára és küzdjenek a szabad Magyarországért, először magukban kellett legyőzniük a félelmet, kishitűséget, önzést és kényelmet.