Ügyfélkapun is indíthatnánk népszavazást

Baranya Róbert – 2016.03.23. 01:12 –

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) is megküldte javaslatait a kormánynak a népszavazási törvény módosítására, amelyre az NVI-nél február 23-án lezajlott, „kopaszos” botrány után kérte fel őket Orbán Viktor miniszterelnök.
Az NVI és az NVB is felvetette a népszavazási kezdeményezések ügyfélkapus benyújtásának lehetőségét, amely megszüntetné a személyes jelenlétet igénylő versenyhelyzetet. Az NVI másik javaslata szerint a népszavazási kérdést az a beadványozó „foglalná”, aki hitelesített népszavazási kérdéséhez hamarabb összegyűjti a szükséges számú támogató aláírást. Ebben az esetben a népszavazási kérdések hitelesítésének (és az aláírásgyűjtés megkezdésének) nem képezné akadályát az, ha már folyamatban van egy másik, azonos tárgykörbe tartozó kérdés elbírálása vagy akár az aláírások gyűjtése.

Kiegészítésként az NVI javasolja, a kérdés benyújtásakor csatolandó támogatói választópolgári aláírások számát húszról legalább kétszázra emeljék. Az NVB több tagja fenntartaná a párhuzamossági moratóriumot, de azt nem a népszavazásra javasolt kérdés benyújtásának időpontjához kötné, hanem a jogerős hitelesítéshez. Ez lehetőséget biztosítana a párhuzamos aláírásgyűjtésre, és csak a gyűjtés során teremtene versenyhelyzetet a kezdeményezők között.