Hosszú távon számol velünk a Mercedes

Világszerte nő az érdeklődés az autógyártó hazánkban készülő prémium kompakt modelljei iránt

Putsay Gábor – 2016.03.23. 01:02 –

Karosszériaüzem létesül Kecskeméten, ahol a Mercedes Benz új generációs kompakt autói készülnek. Ez egyben azt is jelenti, hogy a márkát gyártó Daimler AG hosszú távú jelenléttel számol Magyarországon.

Mercedes 20160323Az új karosszériaüzem két év alatt épül meg  Kecskeméten (Fotó: Csudai Sándor)

A Mercedes-Benz 77,5 milliárd forintért (250 millió euró) új karosszériaüzemet épít kecskeméti gyárában 2018-ig, ezzel a vállalat eddigi beruházásai a telephelyen több mint 1,3 milliárd euróra nőnek – jelentette be tegnap a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. vezetése. A karosszériaüzemben készülnek majd az új generációs kompakt autók, vagyis a Mercedes elsőkerék-hajtású prémium modelljei.

Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetésének elnöke hangsúlyozta: a beruházás a Kecskemét iránti elkötelezettség megnyilvánulása, valamint megteremti új generációs kompakt autóink sikeres gyártásának feltéte-lét. Ez a döntés is alátámasztja a Mercedes-Benz hosszú távú terveit Magyarországon. Ezzel a fejlesztéssel, illetve a legmodernebb technológiák alkalmazásával a vállalat lényegesen megnöveli majd a termelés rugalmasságát és hatékonyságát, ugyanakkor erősíti a gyár szerepét a prémium márka globális termelési hálózatában.

A cégvezetés tegnap közölte azt is, hogy a Mercedes-Benz nemzetközi sikeréhez nagymértékben hozzájárul a kecskeméti gyár a B osztály, a négyajtós CLA coupé és a kombi CLA Shooting Brake gyártásával. Az utóbbi két modellt kizárólag Kecskeméten gyártják.

A nemzetközi Mercedes-Benz Cars kompaktautó-termelési hálózatához tartozik a kecskeméti Mercedes-gyáron kívül a rastatti, valamint a pekingi BBAC. A közös gyártási rendszer révén valamennyi telephelyen tetszőleges sorrendben és számban állítható elő az összes típus, így a mennyiséget mindig az aktuális piaci keresletnek megfelelően lehet optimalizálni.

Hazánkban a Daimler AG-hez tartózó vállalat 2012-ben kezdte meg a működését, ma közel négyezer munkavállalót foglalkoztat, valamint 32 magyarországi székhelyű beszállítóval dolgozik. Idén januárban a világpiacon 45 840 ügyfél vásárolt A vagy B osztályú, CLA Shooting Brake vagy GLA modellt. A kompaktautó-eladások száma 35,9 százalékkal emelkedett a tavalyi azonos időszakhoz képest. Tavaly világszerte 582 531 kompaktautó-modellt értékesített a német vállalat, 25,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Összességében 2015-ben több mint kétmillió Mercedes-Benz és Smart márkájú autó készült.


Sztrájkbizottság alakult az Audinál

Győrben sztrájkbizottságot hozott létre az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ), amely legalább 15 ezer forintos alapbéremelést követelt 2016 januárjáig visszamenőleg, de a vállalat ezt elutasította – adta hírül az Index. A munkáltató az egységes béremelést is elutasította. A sztrájkbizottság létrejöttéről az AHFSZ vezetése a személyügyekért felelős ügyvezető igazgatót is tájékoztatta.