Csok: a kínálat az év második felére bővülhet

Horváth Éva – 2016.03.23. 01:01 –

Az OTP Bank az elmúlt két és fél hónapban 4500 értékesítési célú lakás építésének finanszírozási igényét vizsgálta meg, ezek alapján a hitelintézet idén negyven-ötven milliárd forint ingatlanfejlesztői hitelfelvételre számít – hangsúlyozta tegnap Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Mint a távirati iroda tudósításában utalt rá, a bank szakértői szerint évente tízezres nagyságrendű új lakóingatlan építése maradt el 2009 óta a válság hatására. Mindeközben egyre jobban nő az új lakások iránti kereslet.

Wolf László közölte: a nagyobb kínálat megjelenése 2017 második felében várható. A csok kiterjesztése közvetlenül, az új lakások áfájának csökkentése indirekt módon növeli tovább a keresletet, ami vonzó befektetési célponttá teszi az ingatlanfejlesztést a vállalkozások számára. Az ingatlanfejlesztők élénkülő aktivitását jelzi, hogy a bankot március közepéig 104 értékesítési célú lakásépítési projekt finanszírozásának igényével keresték meg a vállalkozások, a projektek keretében több mint 4500 lakás építését tervezik.