Új rendszer a meggy árának előrejelzésére

Putsay Gábor – 2016.03.22. 00:53 –

A piaci átláthatóság növelése érdekében termés- és árprognózis-rendszert hoz létre a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az ipari meggy piacán – mondta a FruitVeB elnöke tegnap a távirati irodának.
Ledó Ferenc közölte, hogy a rendszert, amely április közepén, a meggyfák virágzását követően kezdi meg működését, a Földművelésügyi Minisztérium megbízása alapján dolgozta ki a két szervezet. A rendszer működtetésére azért van szükség, mert a magyar iparimeggy-piacon az utóbbi másfél évtizedben olyan nagy volt az áringadozás – 60–230 forint közötti –, hogy ahhoz a piaci szereplők nem tudtak alkalmazkodni. A termés- és az árelőrejelzés a piaci viszonyok ismeretét, az ahhoz való alkalmazkodást kívánja aktív módon segíteni a piaci szereplők előzetes tájékoztatásával – húzta alá a FruitVeB elnöke.

Az árprognózis lényege, hogy az árcentrumból kiindulva bizonyos korrekciós tényezők felhasználásával (például: a várható termés mennyisége, a meggybefőtt készletszintje, az export mennyisége) megkísérli előrevetíteni a várható piaci viszonyokat. A FruitVeB elnöke megjegyezte: annak érdekében, hogy a rendszer a lehető leghatékonyabb legyen, a magyar mellett a másik két nagy európai termelő, a lengyel és a szerb iparimeggy-piaci adatait is be kívánják szerezni, a pontos tájékoztatás érdekében.