Bernd Storck szerződést módosított

Labdarúgás. Nem változik a német szakember munkaköre, még két évig marad a magyar válogatott szövetségi kapitánya

Kiss B. László – 2016.03.22. 00:39 –

A nyári franciaországi labdarúgó Euró­pa-bajnokság után is Bernd Storck marad a magyar válogatott szövetségi kapitánya – ezt tegnap jelentették be. A német szakember szerződése eddig is 2018-ig szólt, de csak sportigazgatóként, ezt módosították most.

válogatott 20160322Válogatottunk Telkiben megkezdte a felkészülést a horvátok elleni szombati meccsre (Fotó: Nagy Balázs)

„Önnek jók az információi, valóban 2018-ig élt korábban is a szerződésem a Magyar Labdarúgó Szövetséggel, ám az eddigi megállapodás a sportigazgatói munkakörre szólt, ezt most úgy módosítottuk, hogy szövetségi kapitányként is addig dolgozhatok, nem csak a nyári Eb-ig” – mondta lapunk kérdésére tegnap Telkiben Bernd Storck. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke hétfőn délelőtt rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának szerződését további két évvel, 2018. június 30-ig meghosszabbították, ám valójában csak módosították azt. A német edző persze örült, hogy a nyári Európa-bajnokság után is folytathatja a munkáját a csapattal. „Abból a szempontból jobb a helyzetem, hogy így legalább már a vb-selejtezőkre is tervezhetek, építhetem tovább a válogatottat. Az utóbbi hónapokban folyamatosan beszéltünk a jövőről, tehát nem egy gyors döntés volt ez. Számomra jelzésértékű ez a megállapodás, mutatja a bizalmat. A múltban több sikert is elértünk már együtt, és remélem, a jövőben is átélhetünk hasonlókat.”

Erre már szombaton alkalom nyílik, bár azt túlzás lenne kijelenteni, hogy a Horvátország elleni szombati (18 óra, tv: M4 Sport) Üllői úti barátságos mérkőzésnek mi lennénk a favoritjai. Bernd Storck szerint attól még jó lenne nyerni a horvátok elleni felkészülési mérkőzésen, hogy nem mi vagyunk az esélyesebbek. „A horvátok hasonló játékrendszerben játszanak, mint első Eb-ellenfelünk, Ausztria, ezért is választottuk most őket – mondta a német edző. – Valóban erősebb válogatott az övék, mint a miénk, de vallom, nekünk úgy kell pályára lépnünk, mintha döntőt játszanánk, ez pedig azt is jelenti, hogy nyerni akarunk. Szeretném látni, mennyire vagyunk erősek, hol vannak a korlátaink, és miben kell még fejlődnünk. Pont ezért választottunk a horvátokat, hogy lemérjük, hol tartunk egy nemzetközi élcsapattal szemben. Egy gyengébb válogatott elleni edzőmeccsnek nem sok értelmét láttam volna. A szombati mérkőzésen a második félidőben lehetőséget fogok adni néhány fiatal játékosnak is a bizonyításra, azok pedig, akik most nem jutnak szóhoz, játszhatnak majd a májusi barátságos mérkőzésen Németország ellen, vagy ha lesz még egy edzőmeccs, akkor azon.”

A kapitány beszélt arról is, hogy a csapat magja már megvan, nagyjából azokra épít, akikkel ősszel kivívta az Eb-részvételt. A keret azonban még változhat május 30-ig, amikor kijelöli a Franciaországba utazókat. A nyári Európa-bajnokság előtt – akárcsak harminc éve a mexikói vb-t megelőzően – Ausztriában fog edzőtáborozni a csapat.