Molnár Gyula is elnökjelölt lehet

Nyári tisztújításról döntöttek a szocialisták a múlt hét végi választmányon

Pindroch Tamás – 2016.03.21. 01:36 –

Június 25-én lesz az MSZP tisztújító kongresszusa – az országos választmány szombaton rábólintott az elnökség javaslatára. Megindult a helyezkedés, a pártelnökségért többen szállnak ringbe.

Tóbiás József 20160321Tóbiás József (Fotó: Varga Imre)

Molnár Gyula, a XI. kerület egykori polgármestere a legesélyesebb arra, hogy az MSZP elnöke legyen – mondták lapunknak a szocialisták befolyásos politikusai. Molnártól a pártelnökséghez való induláshoz már csak az indulás bejelentése hiányzik, illetve ezerötszáz ajánlást neki is össze kell gyűjtenie a jelöltséghez. Tóbiás József jelenlegi elnök, Harangozó Tamás, a párt parlamenti képviselője és Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő már bejelentette indulási szándékát.

Forrásaink elmondták, a jelöltek közül kiemelkedik Molnár, aki Újbudán az MSZP frakcióvezetője, 2002 után nyolc évig vezette a kerületet, volt egyéni országgyűlési képviselő és fővárosi képviselő is. Viszont 2010-ben és 2014-ben a Fidesz–KDNP-s Hoffmann Tamás kétszer is legyőzte a korábbi polgármestert. Molnárt még 2010-ben gyanúsította meg az ügyészség hivatali visszaéléssel, de végül tavalyelőtt májusban a Kúria felmentette a vád alól. Ez utóbbi, illetve Molnár politikai tapasztalata jó ajánlólevél lehet az elnökről döntő MSZP-s küldötteknél.

Molnár egyelőre hallgat a jelöltségről, de informátoraink szerint nem várhat sokáig a bejelentéssel. Azért nem, mert a többiek már megkezdték a kampányukat. Szanyi Tibor például szombaton – nem kis szerénytelenséggel Luther Mártonhoz hasonlítva önmagát –, a Villányi úti konferencia-központ ajtajára függesztette ki nyolcpontos elnöki programját, amellyel meg szeretné változtatni a pártot. Harangozó Tamás szerint a júniusi tisztújításon az a tét, hogy az MSZP a lengyel testvérpárthoz hasonlóan eltűnik-e a süllyesztőben, vagy – természe- tesen az ő elnökségével – talpra áll.

Forrásaink szerint Szanyi és Harangozó is esélytelen. Szanyiról azt mondják, „komolytalan politikus”, bár sokan kedvelik egyénisége miatt a pártban. Úgy vélik, ő sem gondolja komolyan az elnökséget, ugyanazt akarja eljátszani, mint 2012-ben, amikor Mesterházy Attila ellen indult el a pártban, veresége után az elnök az uniós lista vezetésével bízta meg. Harangozót viszont túl radikálisnak minősítik elvtársai, szerintük még fiatal az elnökséghez, nincs meg hozzá a kellő tapasztalata. Tóbiást karakter nélkülisége miatt nem szeretnék újra a párt élén látni informátoraink. Ez ugyanis kihat az egész MSZP-re is – mondják a szocialisták.

Az biztosnak látszik, Botka László szegedi polgármester és választmányi elnök mindenki számára miniszterelnök-jelöltként jön számításba. „Ő a párt örök ígérete” – mondta róla egy MSZP-s képviselő, aki szerint vele lenne esély megszorongatni Orbán Viktort. Botka azonban nem biztos, hogy így gondolja, egyelőre kivár azzal, hogy bejelentse, pontosan milyen feladatban gondolkodik. Szombaton azt érzékeltette, még nem foglalkozik ezzel. Az általa vezetett országos választmány arról döntött, június 25-én lesz a tisztújító kongresszus. Hétfőtől kezdődik az az időszak, amikor a helyi szervezetekben megkezdik az új vezetők megválasztását. Politikai bejelentést is tett Tóbiás. Eszerint az MSZP egyeztetést kezdeményez a szakszervezetekkel, és már a jövő héten olyan törvénymódosítást nyújt be, amellyel legitim módon lehetne csatlakozni a pedagógusok március 30-ra tervezett egyórás sztrájkjához.