Magyarország csak nyert az EU-csúccsal

Hétértékelő. „Hecckampány, afféle hippilázadás volt a pedagógustüntetés”

Baranya Róbert – 2016.03.21. 01:35 –

Az 1968-as hippilázadásokra emlékeztet a keddi pedagógusdemonst­ráció Boros Bánk Levente politológus szerint, aki úgy látja, a tiltakozás vezérei nem is akarnak érdemi egyeztetést.

A keddi pedagógustüntetésről kiderült, hogy egy hecckampány – mondta a múlt hét eseményeit elemezve Boros Bánk Levente politológus. Szerinte erre utal, hogy a tiltakozás vezérei nem akarnak érdemi egyeztetést, csak sztrájkot. Homályos a végcél, megfoghatatlan víziókat próbálnak ráerőltetni a kormányra, a követelések elrugaszkodtak a valóságtól. Az egész a ’68-as hippilázadásokra emlékeztet – mondta Boros Bánk, hozzátéve, Pukli István felszólalása alapján nem elképzelhetetlen, hogy politikai karrierjét kezdte megalapozni.

Szerinte a kabinet azért van nehéz helyzetben, mert egy megvalósíthatatlan követeléseket tartalmazó ultimátummal kellene valamit kezdenie, amit ráadásul egy legitimációval nem rendelkező csoport próbál ráerőltetni. A politológus ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a kormány továbbra is kész a szakmai tárgyalásokra, amelyek zajlanak is. Az egyórás munkabeszüntetés szerinte erősen izzadságszagú, láthatóan ezt az ötletet nem gondolták végig. Ezt igazolja az is, hogy még a szakszervezetek sem tudnak mit kezdeni a helyzettel, hiszen a sztrájk ebben a formában jogellenes.

Boros Bánk a legújabb közvélemény-kutatási eredményeket értékelve elmondta: korábban is látszott, a Jobbik veszít a támogatottságából, míg a szocialisták – „visszapattanva” a mélypontról – elindultak kicsit felfelé. A szocialisták belpolitikai témákban hosszú idő után meg tudtak jelenni, így például a salgótarjáni választás vagy a vasárnapról szóló népszavazás és az akörül kialakult botrány kapcsán. A politológus szerint a Jobbik és az MSZP is körülbelül most van a valós támogatottsági szintjén.

Boros Bánk Levente az MSZP „elnökjelöltségi castingja” kapcsán arra figyelmeztetett, hogy amíg a szocialisták nem tisztázzák a valósághoz való viszonyukat, addig bármilyen elnökkel bukásra vannak ítélve. A Gyurcsány-korszak után kezdődött identitáskeresés még mindig tart, az MSZP máig nem tud koherens választ adni aktuálpolitikai kérdésekre, és nincs jövőképe sem. A szocialisták még mindig csak futnak az események után – jegyezte meg a politológus. A jelöltek kapcsán elmondta: Tóbiás József nem egy karizmatikus vezető, Szanyi Tiborral pedig lehet, hogy pont annyit vesztenének, mint amennyit nyernének. Ezzel együtt minél több a jelölt, annál nagyobb lesz a belső megosztottság, ami kifelé is gyengíti a pártot. Az esetleges baloldali, miniszterelnöki előválasztásról a politológus annyit mondott: ennek nincs tradíciója sem Európában, sem Magyarországon, így ennek hozadéka megjósolhatatlan.

Az EU–török-csúcson született megállapodás Boros Bánk Levente szerint régóta várt lépés, amelynek valódi hasznát azonban az döntheti el, hogy az érintett felek mennyiben hajlandók azt végrehajtani, vagy csupán papíron maradnak az intézkedések. Magyarországot illetően a siker egyértelmű, hiszen Orbán Viktor végig következetesen képviselt álláspontjával elérte, hogy egyetlen tagállam sem kötelezhető migránsok befogadására, a balkáni útvonalat pedig, úgy tűnik, sikerül lezárni. Ugyanakkor számos további kihívással kell az EU-nak szembenéznie, hiszen a megállapodás gyakorlatba ültetésén túl még az sem tisztázott, mi lesz a sorsa például a nem Törökország felől érkezőknek vagy mi lesz a teendő a nem szíriai migránsokkal – tette hozzá.

 

Magyarország csak nyert az EU-csúccsalHétértékelő. „Hecckampány, afféle hippilázadás volt a pedagógustüntetés” - Az...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. március 20.