Újraindul az idén Somogyban a borászképzés

Nagy Kristóf – 2016.03.21. 01:17 –

Balatonbogláron újraindul szeptembertől a borászképzés, az erről szóló megállapodást háromévnyi előkészítést követően a napokban írták alá az érintettek – közölte az Agroinform.
Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, aki maga is a borvidék borásza, ezzel kapcsolatban elmondta: alig egy-két olyan borvidék akad az országban, mint a boglári, ahol nem csökkent a terület, az ültetvénymegújítási arány is jó, és itt a legmagasabb a termésátlag az országban. Emlékeztetett: több mint fél évtizede nem képeznek szőlész-borászokat Balatonbogláron, szeptembertől azonban visszatér ez a nagy múltú képzés a Mathiász János középiskolába.

A régió harminchét borásza, pincészete, kertészeti vállalkozása mellékelt a kérelemhez támogatói nyilatkozatot, amiben hangsúlyozzák: Somogy legjelentősebb borvidéke a balatonboglári a maga háromezer-négyszáz hektárjával, és a több mint fél évszázados boglári szakképzőt úgy is támogatni kívánják, hogy a szőlész-borász-kertész gyakorlati képzéshez és a jövőbeni elhelyezkedéshez is segítséget nyújtanak. A borvidéknek szerintük szüksége van a jól képzett szakemberekre. A hegyközségi tanács elnöke hozzátette: a hatvanas években még kétszázezer hektár volt a szőlőtermő terület az országban, az uniós csatlakozásunk idején az akkorra már kilencvenezer hektárra csökkent terület tovább esett, hatvanezer hektárra.